Beyond addiction

Beyond addiction

Beyond addiction

Bij het Centrum Dubbele Problematiek, Fivoor (Den Haag) gaat deze zomer de dataverzameling starten van de studie Beyond Addiction. In deze behandeling wordt de effectiviteit onderzocht van Groepsschematherapie bij Dubbele Diagnose patiënten door deze te vergelijken met groeps-CGT.

Dubbele diagnose houdt in dat sprake is van forse verslavingsproblematiek in combinatie met ernstige psychiatrie (zoals schizofrenie of persoonlijkheidsproblematiek). Terwijl uit onderzoek blijkt dat het beter is deze groep binnen één setting te behandelen, zich richtend op zowel de verslaving als de comorbide psychiatrie, gebeurt dit maar in 12% van de gevallen. Daarnaast blijkt dat bij Dubbele Diagnose vaak sprake is van vroegkinderlijk traumatisering en emotieregulatieproblematiek, waar in behandeling regelmatig niet op wordt gefocust.  In ons onderzoek zullen wij door middel van Groepsschematherapie proberen deze kernproblematiek aan te pakken, met de verwachting dat dit zal leiden tot meer klachtenreductie, betere emotieregulatie en minder middelengebruik. We zullen ons hierbij specifiek richten op de Dubbele Diagnose patiënten bij wie in ieder geval sprake is van een persoonlijkheidsstoornis. Binnen onze instelling hebben we een speciaal draaiboek geschreven voor Groepsschematherapie bij Dubbele Diagnose, waarin we ons meer expliciet richten op de verslaving als copingmechanisme om met psychische klachten en moeilijke emoties om te gaan. Dit om de behandeling zo geïntegreerd mogelijk te maken.

Voor informatie kan contact worden opgenomen met Sara Brouwer (klinisch psycholoog io) via: sara.brouwer@parnassiagroep.nl

#TOPGGz heeft een interactieve, wetenschappelijke poster over de Decision Tools ontwikkeld. Een Decision Tool ondersteunt de klinische besluitvorming over de best passende behandelsetting in de hoogspecialistische ggz. Bekijk de poster hier: https://t.co/q8zJ8vPIQP.
2 weken geleden
Zojuist verschenen: zomereditie van de #TOPGGZ-nieuwsbrief! Met o.a. nieuws over de recente keurmerktoekenning, de nieuwe strategische koers van #TOPGGz, visiteren via beeldbellen en de vervolgbijeenkomst over kwaliteit van leven. Lees 'm nu op: https://t.co/kMPzweMLcV
1 maand 1 week geleden
Het #TOPGGz-bestuur feliciteert het #NPI, Specialist in persoonlijkheidsproblematiek, onderdeel van #Arkin, met het opnieuw behalen van het #TOPGGz-keurmerk. Deze afdeling mag komende 4 jaar het keurmerk weer voeren. https://t.co/kMrJxuzxwc
1 maand 1 week geleden
Veel animo voor wetenschappelijke poster van #TOPGGz ‘Precisie psychiatrie: hoe Decision Tools kunnen helpen bij meer gericht behandelen’ tijdens posterborrel #eVJC 2020. Benieuwd naar de beschikbare Decision Tools? Kijk op de website van TOPGGz: https://t.co/TnvSSefZoE.
1 maand 2 weken geleden
Verdient de wetenschappelijke poster nr.15 ‘Precisie psychiatrie: hoe Decision Tools kunnen helpen bij meer gericht behandelen’ van #TOPGGz dit jaar de Posterprijs van het #eVJC 2020? Laat jouw mening weten via de NVvP verenigingsapp.
1 maand 2 weken geleden
Back to top