Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar Frans Koenraadt

Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar Frans Koenraadt

Op 25 mei ging hoogleraar forensische psychiatrie en psychologie, Frans Koenraadt met emeritaat aan de Universiteit Utrecht.Keonraadt is forensisch psycholoog en criminoloog en als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) van GGZ Drenthe. Bij zijn afscheid ontving hij de Koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau voor onder meer zijn fundamentele bijdrage aan het op de kaart zetten van het vakgebied van de forensische psychologie.

Academische loopbaan
Koenraadt heeft zijn academische loopbaan altijd gecombineerd met werk buiten de universiteit, waaronder bij GGZ Drenthe. Hij was als wetenschappelijk adviseur nauw betrokken bij de (her)accreditatie van de Forensisch Psychiatrische Kliniek van GGz Drenthe voor TOPGGz en bij het onderzoek naar brandstichters. Ook na zijn emeritaat blijft Frans Koenraadt verbonden aan de Forensisch Psychiatrische Kliniek Assen, het Nederlands Instituut Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) en de University of Curaçao.

Alibisamenleving
Zijn afscheidscollege droeg de titel: “Het hart van de professional in de alibisamenleving”. De hoogleraar ging dieper in op wat professionele hulpverleners in de strafrechtspleging en de tuchtrechtspraak zoal meemaken tijdens hun werk. Hij signaleerde de opkomst van wat hij de “alibisamenleving” noemt, waarin de maatschappij eist dat professionals in het algemeen en gedragskundigen in de forensische ggz in het bijzonder voortdurend verantwoording afleggen voor hun werk en de keuzes van behandeling van veroordeelden. Hun bevoegdheid en deskundigheid worden daarbij vaak ten onrechte in twijfel getrokken, aldus Koenraadt.

Bij gelegenheid van zijn afscheid werd hem tevens een Liber Amicorum, getiteld Daad, dader en deskundige aangeboden. Deze lijvige bundel van ruim vijfhonderd pagina’s persoonlijke teksten van collega’s en vrienden is gepubliceerd in Den Haag bij Boom Juridische Uitgevers.

Meer informatie: frans.koenraadt@ggzdrenthe.nl
https://www.uu.nl/nieuws/koninklijke-onderscheiding-voor-hoogleraar-for…

 

#TOPGGz heeft een interactieve, wetenschappelijke poster over de Decision Tools ontwikkeld. Een Decision Tool ondersteunt de klinische besluitvorming over de best passende behandelsetting in de hoogspecialistische ggz. Bekijk de poster hier: https://t.co/q8zJ8vPIQP.
2 weken 4 dagen geleden
Zojuist verschenen: zomereditie van de #TOPGGZ-nieuwsbrief! Met o.a. nieuws over de recente keurmerktoekenning, de nieuwe strategische koers van #TOPGGz, visiteren via beeldbellen en de vervolgbijeenkomst over kwaliteit van leven. Lees 'm nu op: https://t.co/kMPzweMLcV
1 maand 1 week geleden
Het #TOPGGz-bestuur feliciteert het #NPI, Specialist in persoonlijkheidsproblematiek, onderdeel van #Arkin, met het opnieuw behalen van het #TOPGGz-keurmerk. Deze afdeling mag komende 4 jaar het keurmerk weer voeren. https://t.co/kMrJxuzxwc
1 maand 1 week geleden
Veel animo voor wetenschappelijke poster van #TOPGGz ‘Precisie psychiatrie: hoe Decision Tools kunnen helpen bij meer gericht behandelen’ tijdens posterborrel #eVJC 2020. Benieuwd naar de beschikbare Decision Tools? Kijk op de website van TOPGGz: https://t.co/TnvSSefZoE.
1 maand 2 weken geleden
Verdient de wetenschappelijke poster nr.15 ‘Precisie psychiatrie: hoe Decision Tools kunnen helpen bij meer gericht behandelen’ van #TOPGGz dit jaar de Posterprijs van het #eVJC 2020? Laat jouw mening weten via de NVvP verenigingsapp.
1 maand 2 weken geleden
Back to top