Kwaliteit van leven in beelden

Kwaliteit van leven in beelden

Kwaliteit van leven in beelden

Om jongere zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in hun streven naar een goede kwaliteit van leven, is het belangrijk dat we kwaliteit van leven op een goede manier kunnen meten.

David Buitenweg, Ilja Bongers, Chijs van Nieuwenhuizen van GGzE De Catamaran en collega’s van Tranzo, Tilburg University hebben geprobeerd dit probleem op te lossen met behulp van concept mapping de kwaliteit van leven in beelden uit te drukken.

Elke jongere streeft naar een goede kwaliteit van leven. Soms maken omstandigheden dit erg lastig. Om jongere zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in hun streven naar een goede kwaliteit van leven, is het belangrijk dat we kwaliteit van leven op een goede manier kunnen meten. Er bestaan dan ook veel meetinstrumenten voor kwaliteit van leven. Deze instrumenten zijn echter niet voor iedereen even geschikt. Dit komt onder andere omdat instrumenten vaak zijn gebaseerd op ingewikkelde taal, terwijl beelden voor sommige mensen gemakkelijker te interpreteren zijn. Maar wie kwaliteit van leven met behulp van beelden probeert te meten, loopt tegen een probleem aan. Want hoe druk je een ingewikkeld concept als kwaliteit van leven uit in beelden?

David Buitenweg, Ilja Bongers, Chijs van Nieuwenhuizen van GGzE De Catamaran en collega’s van Tranzo, Tilburg University hebben geprobeerd dit probleem op te lossen. Met behulp van concept mapping, een methode om ingewikkelde concepten in kaart te brengen, drukken zij kwaliteit van leven in beelden uit. De jongeren van de Catamaran, kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie & orthopsychiatrie, hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Recent verscheen een artikel over deze studie in het International Journal of Methods in Psychiatric Research (Impact Factor: 3.176). Dit artikel is te vinden via deze link.
David Buitenweg (david.buitenweg@ggze.nl) vertelt je er graag meer over! Naast de wetenschappelijke publicatie, vindt de visuele concept map ook zijn weg naar de praktijk. De beelden worden namelijk gebruikt in de Qol-ME, een innovatieve, digitale, visuele, en gepersonaliseerde applicatie die door jongeren én volwassenen met psychiatrische problemen gebruikt kan worden om hun kwaliteit van leven in kaart te brengen.

 

 

#TOPGGz heeft een interactieve, wetenschappelijke poster over de Decision Tools ontwikkeld. Een Decision Tool ondersteunt de klinische besluitvorming over de best passende behandelsetting in de hoogspecialistische ggz. Bekijk de poster hier: https://t.co/q8zJ8vPIQP.
2 weken geleden
Zojuist verschenen: zomereditie van de #TOPGGZ-nieuwsbrief! Met o.a. nieuws over de recente keurmerktoekenning, de nieuwe strategische koers van #TOPGGz, visiteren via beeldbellen en de vervolgbijeenkomst over kwaliteit van leven. Lees 'm nu op: https://t.co/kMPzweMLcV
1 maand 1 week geleden
Het #TOPGGz-bestuur feliciteert het #NPI, Specialist in persoonlijkheidsproblematiek, onderdeel van #Arkin, met het opnieuw behalen van het #TOPGGz-keurmerk. Deze afdeling mag komende 4 jaar het keurmerk weer voeren. https://t.co/kMrJxuzxwc
1 maand 1 week geleden
Veel animo voor wetenschappelijke poster van #TOPGGz ‘Precisie psychiatrie: hoe Decision Tools kunnen helpen bij meer gericht behandelen’ tijdens posterborrel #eVJC 2020. Benieuwd naar de beschikbare Decision Tools? Kijk op de website van TOPGGz: https://t.co/TnvSSefZoE.
1 maand 2 weken geleden
Verdient de wetenschappelijke poster nr.15 ‘Precisie psychiatrie: hoe Decision Tools kunnen helpen bij meer gericht behandelen’ van #TOPGGz dit jaar de Posterprijs van het #eVJC 2020? Laat jouw mening weten via de NVvP verenigingsapp.
1 maand 2 weken geleden
Back to top