Kwaliteit van leven in beelden

Kwaliteit van leven in beelden

Kwaliteit van leven in beelden

Om jongere zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in hun streven naar een goede kwaliteit van leven, is het belangrijk dat we kwaliteit van leven op een goede manier kunnen meten.

David Buitenweg, Ilja Bongers, Chijs van Nieuwenhuizen van GGzE De Catamaran en collega’s van Tranzo, Tilburg University hebben geprobeerd dit probleem op te lossen met behulp van concept mapping de kwaliteit van leven in beelden uit te drukken.

Elke jongere streeft naar een goede kwaliteit van leven. Soms maken omstandigheden dit erg lastig. Om jongere zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in hun streven naar een goede kwaliteit van leven, is het belangrijk dat we kwaliteit van leven op een goede manier kunnen meten. Er bestaan dan ook veel meetinstrumenten voor kwaliteit van leven. Deze instrumenten zijn echter niet voor iedereen even geschikt. Dit komt onder andere omdat instrumenten vaak zijn gebaseerd op ingewikkelde taal, terwijl beelden voor sommige mensen gemakkelijker te interpreteren zijn. Maar wie kwaliteit van leven met behulp van beelden probeert te meten, loopt tegen een probleem aan. Want hoe druk je een ingewikkeld concept als kwaliteit van leven uit in beelden?

David Buitenweg, Ilja Bongers, Chijs van Nieuwenhuizen van GGzE De Catamaran en collega’s van Tranzo, Tilburg University hebben geprobeerd dit probleem op te lossen. Met behulp van concept mapping, een methode om ingewikkelde concepten in kaart te brengen, drukken zij kwaliteit van leven in beelden uit. De jongeren van de Catamaran, kliniek voor forensische jeugdpsychiatrie & orthopsychiatrie, hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd.

Recent verscheen een artikel over deze studie in het International Journal of Methods in Psychiatric Research (Impact Factor: 3.176). Dit artikel is te vinden via deze link.
David Buitenweg (david.buitenweg@ggze.nl) vertelt je er graag meer over! Naast de wetenschappelijke publicatie, vindt de visuele concept map ook zijn weg naar de praktijk. De beelden worden namelijk gebruikt in de Qol-ME, een innovatieve, digitale, visuele, en gepersonaliseerde applicatie die door jongeren én volwassenen met psychiatrische problemen gebruikt kan worden om hun kwaliteit van leven in kaart te brengen.

 

 

Ben jij (of ken jij) de professional die een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan het visitatieproces voor het TOPGGz-keurmerk? Lees onze vacature: https://t.co/SGQpH8XlIshttps://t.co/Gq0cC9sGnK
20 uur 54 minuten geleden
Zojuist verschenen: de online terugblik op het werkbezoek van de #TOPGGz-adviesraad aan twee expertisecentra van #ProPersona. Zie: https://t.co/iWC7fQX5aw
23 uur 33 minuten geleden
De wintereditie van de TOPGGz-nieuwsbrief is uit en staat weer boordevol nieuws van en over TOPGGz-afdelingen. Lees 'm snel! https://t.co/gJbR92oTf0
4 weken 2 dagen geleden
Het #TOPGGz-bestuur feliciteert het Expertisecentrum Depressie, onderdeel van #ProPersona met het opnieuw behalen van het TOPGGz-keurmerk. Deze afdeling mag komende vier jaar het keurmerk weer voeren.
1 maand 1 week geleden
Ben jij of ken jij die enthousiaste professional voor deze unieke vacature bij @TOPGGz? Reageer dan snel, de vacature staat nog een week open! https://t.co/B9dlLRaml4https://t.co/fWrnSsWYv0
1 maand 3 weken geleden
Back to top