Money for Medicatie

Money for Medicatie

Money for Medicatie

Op 3 juli 2018 was de openbare promotie van het promotieonderzoek van het Centrum Dubbele Problematiek, Fivoor (Den Haag): Money for Medication. Financiële beloning en medicatietrouw bij patiënten met psychotische stoornissen. Het aanbieden van geld gedurende 12 maanden verbeterd de inname van antipsychotische depot medicatie!

Ambulante patiënten met een psychotische stoornis en een voorschrift voor antipsychotische depotmedicatie (n=169) werden at random toegewezen aan de interventie- (n=84) of controlegroep (n=85). Gedurende 12 maanden ontvingen patiënten uit de interventiegroep maximaal 30 euro per maand voor het accepteren van depotmedicatie. De controlegroep kreeg geen geld en ontving de standaardbehandeling. Na deze interventie volgde een follow-upperiode (6 maanden) waarin geen geld werd aangeboden. Medicatietrouw werd geregistreerd gedurende de hele studie. Interviews met klinische vragenlijsten werden afgenomen na 0, 12 en 18 maanden. Depotregistratieformulieren waren beschikbaar voor 155 patiënten (92%). De gemiddelde medicatietrouw (MPR) bij aanvang van de studie was 76% (sd 28%) in de interventie- en 78% (sd 28%) in de controlegroep. Na 12 maanden was de gemiddelde MPR 14% hoger in de interventie- (94%; sd 11%) dan in de controlegroep (80%; sd 19%); gecorrigeerd verschil 15% (95%-bi: 8,9-20,9%; p< 0,0001). Na de follow-upperiode was het gecorrigeerde verschil in MPR 6,5% (95%-bi 2,0-10,9%; p = 0,047) tussen de interventie- (87%; sd 22%) en de controlegroep (76%; sd 23%). Ook het aantal patiënten met voldoende medicatietrouw(MPR≥80%) was significant hoger in de interventiegroep na de interventie-en follow-upperiode. Na 12 maanden was er geen verschil tussen beide groepen in klinische uitkomstmaten zoals symptomen, bijwerkingen en kwaliteit van leven. 
Het aanbieden van financiële beloningen in de klinische praktijk blijkt een effectieve methode om de medicatietrouw met 15%  te verbeteren bij patiënten met psychotische stoornissen op depotmedicatie. Wanneer de beloningen niet meer worden aangeboden, is er na 6 maanden nog steeds een verbetering van 5-7% medicatietrouw. Financiële beloning lijkt daarom een effectieve toevoeging aan de huidige ambulante behandeling voor patiënten met psychotische stoornissen.

De hoofduitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de Lancet  Psychiatry en terug te vinden op: https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lanpsy/PIIS2215-0366(17)30045-7.pdf.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ernst Noordraven (psycholoog en onderzoeker): e.noordraven@fivoor.nl

 

#TOPGGz heeft een interactieve, wetenschappelijke poster over de Decision Tools ontwikkeld. Een Decision Tool ondersteunt de klinische besluitvorming over de best passende behandelsetting in de hoogspecialistische ggz. Bekijk de poster hier: https://t.co/q8zJ8vPIQP.
2 weken geleden
Zojuist verschenen: zomereditie van de #TOPGGZ-nieuwsbrief! Met o.a. nieuws over de recente keurmerktoekenning, de nieuwe strategische koers van #TOPGGz, visiteren via beeldbellen en de vervolgbijeenkomst over kwaliteit van leven. Lees 'm nu op: https://t.co/kMPzweMLcV
1 maand 1 week geleden
Het #TOPGGz-bestuur feliciteert het #NPI, Specialist in persoonlijkheidsproblematiek, onderdeel van #Arkin, met het opnieuw behalen van het #TOPGGz-keurmerk. Deze afdeling mag komende 4 jaar het keurmerk weer voeren. https://t.co/kMrJxuzxwc
1 maand 1 week geleden
Veel animo voor wetenschappelijke poster van #TOPGGz ‘Precisie psychiatrie: hoe Decision Tools kunnen helpen bij meer gericht behandelen’ tijdens posterborrel #eVJC 2020. Benieuwd naar de beschikbare Decision Tools? Kijk op de website van TOPGGz: https://t.co/TnvSSefZoE.
1 maand 2 weken geleden
Verdient de wetenschappelijke poster nr.15 ‘Precisie psychiatrie: hoe Decision Tools kunnen helpen bij meer gericht behandelen’ van #TOPGGz dit jaar de Posterprijs van het #eVJC 2020? Laat jouw mening weten via de NVvP verenigingsapp.
1 maand 2 weken geleden
Back to top