Staatssecretaris Blokhuis onder de indruk van TOPGGz-zorg tijdens werkbezoek Altrecht

Overhandiging Position Paper TOPGGz

Op 2 april bracht Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een bezoek aan twee TOPGGz-afdelingen van Altrecht, als voorbeeld voor alle TOPGGz-afdelingen.

Patiënten ervaren weer perspectief 
Blokhuis heeft door dit bezoek een goed beeld gekregen van de zorg die TOPGGz-gecertificeerde zorgeenheden leveren en de toegevoegde waarde die dit heeft voor patiënten met ernstige psychiatrische problemen. Blokhuis was duidelijk onder de indruk van de hoog gespecialiseerde patiëntenzorg. ‘De patiënten die ik sprak zijn na een lang voortraject bij de TOPGGZ-afdelingen van Altrecht terecht gekomen. Ze voelen zich hier gezien en geholpen. En het meest belangrijke; ze zien weer perspectief. Dan bewijst de TOPGGz zijn waarde’. In deze vlog zie je de volledige reactie van staatssecretaris Paul Blokhuis op zijn bezoek aan Altrecht. 

Wending 
Voor sommige mensen die in behandeling zijn in de geestelijke gezondheidszorg blijkt een specialistische behandeling niet voldoende. Bijvoorbeeld omdat de psychische problemen zeer ernstig, complex of zeldzaam zijn. Ze hebben meestal jarenlang behandelingen gehad die onvoldoende resultaat hadden. Deze groep patiënten heeft hoog specialistisch zorgaanbod nodig. De TOPGGz-afdelingen van Altrecht bieden deze zorg. Stanneke Lunter (inhoudelijk leidinggevende Altrecht Eikenboom): ‘We proberen hier alsnog de wending te maken naar een betere kwaliteit van leven voor de patiënten. We bieden hoog gespecialiseerde patiëntenzorg volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, in combinatie met wetenschappelijk onderzoek en innovatieve behandelingen’. Soms betekent dit dat niet zozeer de symptomen afnemen, maar dat de kwaliteit van leven verbetert waardoor mensen weer perspectief zien en voelen. 

Bekostiging TOPGGz-zorg
Aan het einde van het bezoek overhandigde Ellen Mogendorff (Directeur Stichting TOPGGz) de Position Paper TOPGGz. Hierin is beschreven waar TOPGGz voor staat en wat de toegevoegde waarde is. Tevens wordt de bekostigingsproblematiek waar TOPGGz-afdelingen mee kampen beschreven. Mogendorff deed dan ook een beroep op de staatssecretaris om dit probleem te helpen oplossen. Paul Blokhuis: ‘We weten bij VWS dat dit een probleem is en daar gaan we ook zeker naar kijken’. 

Back to top