Werkbezoek aan jubilerend ARQ maakt diepe indruk

Afgelopen donderdag organiseerde TOPGGz voor haar samenwerkingspartners een werkbezoek aan ARQ Centrum’45, onderdeel van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Met het organiseren van werkbezoeken wil TOPGGz de praktijk van hoogspecialistische zorg laten zien én ervaren, waardoor duidelijk wordt wat de meerwaarde er van is voor patiënten en hun naasten en voor de sector.

TOPGGz-werkbezoek ARQ Centrum'45

In 2023 is het 50 jaar geleden dat ARQ Centrum’45 werd opgericht. Een bijzonder jubileum wat een goede aanleiding vormde om het eerste werkbezoek van dit jaar hier te laten plaatsvinden. ARQ Centrum’45 vormt bovendien als landelijk expertisecentrum voor diagnostiek en behandeling van mensen met complexe psychotraumaklachten een prachtig voorbeeld van hoogspecialistische ggz.

De aanwezigen maakten op de locatie van ARQ in Oegstgeest persoonlijk kennis met de doelgroepen, het zorgaanbod (en uitkomsten), de innovaties, het onderzoek en de kennisverspreiding van deze afdeling en zo met de praktijk van TOPGGz. Uitgebreide aandacht was er voor de innovatie ‘modulair behandelen’, onderzoek naar behandelingen voor mensen die geen baat hebben bij bestaande behandelmethoden en de manier waarop ervaringsdeskundigheid wordt ingezet bij ARQ Centrum’45.

Uit de focus tijdens de presentaties, de vragen die gesteld werden en de reacties na afloop, werd duidelijk dat het programma op velen een diepe indruk maakte en dat het een inspirerende en leerzame middag was.

Een greep uit de persoonlijke reacties van enkele aanwezigen lees en zie je hieronder. 

“Het was mooi om te zien welke rol ARQ Centrum’45 vervult als expertisecentrum voor psychotrauma. Het combineren van opleiding, onderzoek en innovatief behandelen levert echt een bijdrage aan betere zorg voor kinderen en hun gezin.”

Joram van Leeuwen (coördinator landelijke inkoop jeugdhulp - VNG)

 

“De middag gaf een goed beeld van de hulp aan mensen met een trauma, maar ook wat er gebeurt met de mensen die nog op behandeling wachten. Het is waardevol dat zij al in beeld zijn en een mentor krijgen. Heel interessant vond ik de wachtlijst van mensen die hier willen werken, dat is hoopgevend in deze sector!”

Philip Dekkers (MT-lid curatieve geestelijke gezondheidszorg - ministerie van VWS)

 

Back to top