Innovatieve re-integratieproject Be a Barista

Veelplegers zijn vaak slecht bereikbaar door het huidige zorgaanbod en interventies sluiten vaak onvoldoende aan bij de behoeften van deze doelgroep. Daarnaast ervaren ze zelf op meerder leefgebieden problemen, zoals ernstige psychiatrische problematiek, verslaving en woonproblemen.

Dit geldt ook voor jongeren van GGzE De Catamaran, daarom is de onderzoeksgroep Forensische Geestelijke Gezondheidszorg van GGzE in samenwerking met Tranzo van Tilburg University, begin dit jaar het onderzoeksproject Be a Barista gestart. In dit praktijkgerichte onderzoek wordt de meerwaarde van eigentijdse leer-werkprojecten onderzocht voor (jong)volwassenen veelplegers met bijkomende complexe problematiek. De leer-werkprojecten hanteren een innovatieve werkwijze om deze doelgroep te bereiken, motiveren en te ondersteunen in hun re-integratie. Zo leiden ze op tot een aantrekkelijk beroep, zijn ze gevestigd midden in de samenleving en worden getrokken door sterke rolmodellen waaronder ondernemers en voormalige criminelen. Door deelnemers te volgen in de tijd worden hun ervaringen in kaart gebracht en onderzocht of het ze helpt om zich beter te voelen en de criminaliteit de rug toe te keren. Naast vragenlijsten en interviews, wordt de smartphone (of tablet) gebruikt waarmee de deelnemers hun ervaringen en emoties dagelijks kunnen delen via het beantwoorden van een paar korte vragen. Deze manier van vragen stellen is innovatief en biedt inzicht in de dagelijkse beleving van de deelnemers.

Het onderzoek is een samenwerkingsverband met 50|50 labels van het Leger des Heils, Caffeine Dealers van GGzE en Heilige Boontjes. De duur van het onderzoek is 30 maanden.
Wil je meer weten? Raadpleeg www.ggzei.nl en https://experiencesampling.nl of neem contact op met het onderzoeksteam: Chijs van Nieuwenhuizen, Diana Roeg en Renee Sagel.

Back to top