Abstracts TOPGGz-jubileumcongres

Op deze pagina vindt u een beknopte weergave van de inhoudelijke sessies op het TOPGGz-jubileumcongres op 12 oktober 2022.

Hoe werken de TOPGGz-afdelingen samen aan het verbeteren van de zorg voor patiënten met complexe zorgvragen? Vier voorbeelden:

15.20 - 15.30 uur Kwaliteit van leven - Iman Elfeddali (sr. onderzoeker Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid en PersonaCura, GGz Breburg, werkgroep Kwaliteit van Leven TOP-consortium)
Veel TOPGGz-afdelingen zijn van oudsher vooral gericht op remissie van symptomen bij het meten van het behandeleffect en bijsturen van de behandeling. Dat past bij de DSM-5 benadering en bij behandelrichtlijnen. Bij patiënten met hoogcomplexe psychiatrische problematiek zijn klachten en symptomen van grote invloed op allerlei dimensies van hun leven. Bij veel TOPGGz-afdelingen is dus (steeds meer) aandacht voor andere aspecten van herstel en kwaliteit van leven. Iman neemt de deelnemers mee in de relevantie, conceptualisatie en meting van ‘Kwaliteit van leven’ en de betekenis hiervan voor de patiënten van en behandeling door TOPGGz-afdelingen.

15.30 - 15.40 uur Consultatieproject TOPGGz/CCE ‘Perspectief creëer je samen!’ - Mirte Hulscher-Ruks (psychiater Altrecht Psychosomatiek Eikenboom)
Wanneer een behandeling dreigt te stagneren is consultatie een laagdrempelige manier om met nieuwe kennis en zienswijzen in de lopende behandeling van een patiënt nieuw perspectief op herstel te vinden. Het bieden van consultaties is een kerntaak van alle TOPGGz-afdelingen. Echter: de wijze waarop deze consultaties plaatsvinden varieert sterk in vorm en inhoud. De afdeling van Mirte nam deel aan de pilot van het samenwerkingsproject van TOPGGz en CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise), waarin TOPGGZ-afdelingen gekoppeld werden aan coördinatoren van het CCE. Zij deelt de ervaringen en lessen die zij opdeed, en vertelt over de kansen die zij ziet voor patiënten en professionals als consultatie vaker en tijdig wordt ingezet.

15.40 - 15.50 uur Netwerk ervaringsdeskundigheid TOPGGz - Hiske Visser (psycholoog, GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula)
Dat het ervaringsperspectief van patiënten en naasten van belang is op TOPGGz-afdelingen is sinds 2015 al vastgelegd in de TOPGGz-criteria. In de nieuwe criteria die per 2023 gelden is dit meer dan ooit concreet terug te zien. Ervaringsdeskundigen zijn letterlijk een sprekend voorbeeld van dat behandeling werkt. Hiske gaat in op wat de inzet van ervaringsdeskundigheid op TOPGGz-afdelingen betekent voor patiënten en professionals en pleit voor verdere ontwikkeling en onderbouwing van de inzet van ervaringsdeskundigheid.

15.50 - 16.00 uur Samenwerken in netwerken rond doelgroep - Jan-Pieter Teunisse (Lector ‘Volwaardig Leven met Autisme’ Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, gz-psycholoog/neuropsycholoog en senior onderzoeker Leo Kannerhuis, Parnassia Groep)
De autismebehandeling maakt een ontwikkeling door, naar een betekenisvollere netwerksamenwerking en het centraal stellen van de belevingswereld van mensen met autisme. Drie TOPGGz-autismecentra (Dr Leo Kannerhuis, Dimence, Karakter) en het HAN-lectoraat Volwaardig Leven met Autisme werken samen om met praktijkgericht actieonderzoek tot een nieuwe manier van werken in de autismebehandeling te komen. Jan Pieter gaat in op dit samenwerkingsinitiatief en de betekenis hiervan voor patiënten, naasten en professionals.

 

Back to top