Altrecht
Altrecht Eetstoornissen Rintveld biedt ambulante, deeltijd en klinische opname voor patiënten met ernstige eetstoornissen. De behandeling bestaat uit zowel individuele behandeling als groepsbehandeling.
Hoofd- en sublocatie
Wenshoek 4
3705WE Zeist
Telefoon
Website
Rintveld biedt diagnostiek, consultatie, second opinions en behandeling op maat voor patiënten (vanaf 7 jaar) met een complexe eetstoornis, waarbij sprake is van meerdere ernstige aandoeningen naast de eetstoornis, zoals persoonlijkheidsproblematiek en autisme.
Patiënten die gedwongen opgenomen moeten worden omdat Rintveld geen mogelijkheden heeft voor gesloten opname.
Met behulp van de Decision Tool Eetstoornissen wordt gekeken of een behandeling bij Rintveld nodig is of dat een andere (minder intensieve) vorm van hulp mogelijk is. Daarbij wordt gekeken naar de duur van de eetstoornis, de resultaten van behandeling tot nu toe, de aanwezigheid van andere problematiek, het gewicht en de mate van verstoring van het eetgedrag. Bij jeugdige patiënten tot 18 jaar wordt ook gekeken naar de leeftijd van de patiënt en de gezinssituatie.
Anorexia nervosa – restrictief, eetbui/purgerend, boulimia nervosa, eetbuistoornis, vermijdend restrictieve voedselinnamestoornis, andere gespecificeerde voedings- of eetstoornissen en ongespecificeerde voedings- of eetstoornissen.
De diagnostiek bestaat uit een serie afspraken voor de patiënt met behandelaars van Rintveld. De patiënt wordt lichamelijk onderzocht, gewogen, er wordt laboratorium onderzoek gedaan en indien nodig een ECG. Bij jeugdige patiënten worden de ouders intensief bij de diagnostiek betrokken. Deze afspraken worden binnen 2-3 weken gepland. De diagnostiek wordt afgesloten met een adviesgesprek waarin met de patiënt (en bij jeugdige patiënten de ouders) de bevindingen gedeeld worden. Gezamenlijk wordt gesproken over de opties voor vervolgbehandeling en worden afspraken gemaakt voor het vervolg.
Bij de diagnostiek wordt gebruik gemaakt van specifieke kennis op het gebied van eetstoornissen, zoals de lichamelijke gevolgen van de eetstoornis. Rintveld maakt gebruik van speciaal voor eetstoornissen ontwikkelde vragenlijsten. In de gesprekken is aandacht voor de specifieke situatie van de patiënt en de informatie van familie.
Patiënt, familie en ouders moeten gedurende de diagnostiekperiode regelmatig naar Rintveld komen voor gesprekken. Ook wordt gevraagd vragenlijst in te vullen, deels via internet. De patiënt wordt lichamelijk onderzocht en moet ook bloed laten prikken voor laboratoriumonderzoek. De afspraken worden binnen 2-3 weken gepland, zoveel mogelijk op één dag in de week.
De behandeling in Rintveld bij georganiseerd in 2 clusters, jeugd en (jong)volwassenen. De behandeling is zoveel mogelijk ambulant en varieert van laag frequente gesprekken tot een aantal dagdelen per week. Indien nodig kan een klinische opname onderdeel van de behandeling uitmaken. De behandeling wordt veelal afgesloten met een terugvalpreventieprogramma, hierbij wordt e-health gebruikt.
Patiënten met een eetstoornis vanaf 18 jaar
MANTRA (Maudsley Anorexia Nervosa Treatment for Adults) is een methode die in Engeland is ontwikkeld. De eetstoornis wordt vanuit een positieve instelling benaderd, met aandacht voor herstelbevorderende en herstelbelemmerende factoren. Rintveld heeft het Engelse werkboek vertaald in het Nederlands en een grote groep behandelaars getraind.
CBT-E (Cognitive Behavioural Therapy Enhanced) is een vorm van cognitieve gedragstherapie die geschikt is voor een deel van de patiënten met anorexia nervosa en patiënten met boulimia nervosa.
SSCM (Specialist Supportive Clinical Management) is geschikt voor patiënten met hardnekkige en complexe eetstoornissen.
Beter behandelresultaat met zo mogelijk minder intensieve behandeling en hogere patiënttevredenheid.
De behandeling is overwegend individueel met actieve participatie van de patiënt.
Patiënten met anorexia nervosa.
Tijdens de psychomotore therapie wordt een oefening gedaan met hoepels. De interventie beoogt een verbetering van het lichaamsbeeld bij patiënten. Uit de eerste ervaringen blijkt dat patiënten deze interventie in het begin spannend vinden.
De hoepelinterventie gaf bij een pilot onderzoek een verbeterde lichaamsbeleving te zien, nu wordt dit groter uitgezet.
De uitstroomcriteria zijn:
Anorexia Nervosa:
- Somatisch en psychisch herstel i.c.m. terugvalpreventieprogramma Rintveld
- Gedeeltelijk herstel en momenteel geen wens tot verdere behandeling
- Verbetering kwaliteit van leven, i.c.m. gedeeltelijk herstel
- Zeer gedeeltelijk herstel maar geen doelen meer voor verdere behandeling (na moreel beraad)
- Zeer incidenteel doet patiënt verzoek tot euthanasie
Bulimia Nervosa:
- Somatisch en psychisch herstel (inclusief terugvalpreventie)
- Gedeeltelijk herstel en momenteel geen wens tot verdere behandeling
Voedingstoornissen DSM-5 (ARFID):
- Somatisch en psychisch herstel
Waar mogelijk wordt de behandeling in de eigen regio vervolgd, meestal bij een ggz-instelling. Bij co-morbiditeit die beter bij een andere GGz-aanbieder behandeld kan worden, wordt gekozen voor co-behandeling. Regelmatig komt het voor dat doorverwijzing voor co-behandeling niet lukt, de ernst van de eetstoornis schrikt veel behandelaars af, daarnaast is er vaak sprake van wachtlijsten. Rintveld biedt consultatie aan behandelaars in de regio door laagdrempelig telefonisch overleg en het dagelijks telefonisch spreekuur voor verwijzers.
De nazorg wordt uitgevoerd op basis van de Richtlijn Terugvalpreventie Anorexia Nervosa. Deze Richtlijn is geschreven voor zowel jeugd als voor patiënten van 18 jaar of ouder. Aan de hand van deze richtlijn wordt een terugvalpreventieplan gemaakt. Na afronding van de behandeling starten patiënten in het APK-traject (anorexia periodieke keuring). Er is laagfrequent contact, waarin patiënten en hun hulptroepen leren om de signalen van terugval tijdig te herkennen en welke interventies zij dan kunnen ondernemen. Voor het opstellen van een terugvalpreventieplan en het APK-traject is een e-healthmodule ontwikkeld, waardoor deze contacten ook via e-health aangeboden kunnen worden. Indien nodig kan de behandeling opgeschaald worden. De focus ligt op het verhogen van de zelfmanagementvaardigheden van de patiënt en hun hulptroepen. Het APK-traject kan aanvullend gevolgd worden naast behandeling voor andere problematiek elders.
Bij aanmelding kan aangegeven worden dat het een second opinion betreft, vervolgens worden met patiënt (ouders) en huidige behandelaar hierover afspraken gemaakt.
De second opinion bestaat uit een diagnostisch traject, gericht op de vraag van de second opinion. In overleg is een second opinion of consultatie in een ander ziekenhuis door behandelaars van Rintveld mogelijk.
Terugvalpreventie bij eetstoornissen
(030) 696 54 77 - t.berends@altrecht.nl
De doelstelling van Rintveld is herstel van de eetstoornis en verbetering kwaliteit van leven.
De behandeling is erop gericht om de symptomen van de eetstoornis en andere problematiek te verminderen.
Bij de start van de behandeling, vervolgens elke 6 maanden en bij het einde van de behandeling worden de volgende instrumenten afgenomen:
12 tot 18 jarigen: chEDEQ, CBCL, YSR
Vanaf 18 jaar: EDEQ, BSI en Rand36
Uit alle scores blijkt dat patiënten vooruitgaan.
De kwaliteit van leven wordt standaard bij de start van de behandeling, vervolgens elke 6 maanden en bij einde behandeling gemeten met de volgende instrumenten:
12-18 jarigen Kidscreen
Vanaf 18 jaar EDQUOL
Uit de resultaten blijkt dat de kwaliteit van leven vooruitgaat.
De patiëntwaardering wordt standaard gemeten met de CQ index. Het gemiddelde cijfer is 6.
Kinder- en jeugdpsychiater; eetstoornissen bij kinderen en jeugdigen en klinisch wetenschappelijk onderzoek van eetstoornissen.
Fundamenteel onderzoek op het gebied van honger- en verzadigingsmechanismen.
Emoties en beslisgedrag bij eetstoornissen.
Cognitive functioning and intelligence in eating disorder patients.
Wilsbekwaamheid en beslisgedrag bij anorexia nervosa
Nazorg bij anorexia nervosa: de Anorexia Periodieke Keuring (APK) - een beloopstudie onder patiënten met anorexia nervosa
Rintveld organiseert jaarlijks in maart - samen met Ursula Eetstoornissen - een Masterclass Eetstoornissen.