Lentis
Het Autisme Team Noord-Nederland (ATN) biedt ambulante diagnostiek en behandeling aan infants, jeugdigen, volwassenen en ouderen met ernstige en/of complexe autismeproblematiek, hun gezinsleden en andere betrokkenen.
Hoofd- en sublocatie
Laan Corpus den Hoorn 102-2
9728 JR Groningen
Telefoon
Het Autisme Team Noord-Nederland is gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van ernstige en/of complexe autismeproblematiek voor alle leeftijden en intelligentie niveau's. Er is veel kennis over complexe comorbiditeit zoals genetische syndromen, verstandelijke beperking, sensorische problematiek met auditieve/visuele/motorische beperkingen en/of neurologische aandoeningen, angststoornissen, PTSS en depressie.
Bij niet acute overheersende co-morbiditeit, zoals ernstige verslavingsproblematiek en persoonlijkheidsproblematiek, wordt doorverwezen of vindt co-behandeling plaats.
De diagnostiek is multidisciplinair en bestaat uit een psychiatrisch onderzoek, afname van algemene en specifieke ASS vragenlijsten, en een uitvoerige ontwikkelings- en school/opleidings/werkanamnese. Op indicatie wordt onderzoek gedaan naar het somatisch, sensorisch en neuropsychologisch functioneren (o.a. executief functioneren, geheugen) in overleg met andere disciplines zoals een klinisch geneticus en neuroloog.
Bij jeugdigen vindt daarbovenop een psychologisch onderzoek, een (thuis/school)observatie en een ADOS (Autism Diagnostic Observation Schedule)-onderzoek plaats.
De patiënt moet in ieder geval vragenlijsten invullen over diens klachten, functioneren, steunsysteem en dagvulling (opleiding, werk, dagbesteding).
Het Autisme Team Noord-Nederland (ATN) biedt ambulante diagnostiek en behandeling aan infants, jeugdigen, volwassenen en ouderen met ernstige en/of complexe autismeproblematiek, hun gezinsleden en andere betrokkenen.
Het ATN heeft 4 teams: 1) jeugdteam inclusief infants 2) volwassenenteam 3) ATN Autreach 4) leeftijdsoverstijgend ASS+ team.
Deze innovatieve behandeling is gericht op volwassenen met een autismespectrumstoornis. Mensen met een autismespectrumstoornis hebben een verhoogd risico om een traumatische gebeurtenis te ervaren en een posttraumatische stress stoornis te ontwikkelen.
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een bewezen effectieve therapie die wordt toegepast bij het verwerken van nare en ingrijpende ervaringen. ATN heeft het EMDR-protocol aangepast voor mensen met autisme: meer tijd, concretisering en andere dan verbale communicatie.
Het beoogde effect is reductie van traumasymptomen en ASS symptomen en vergroten van sociaal functioneren. EMDR heeft in veel gevallen een sterk positief effect op ASS patiënten met PTSS, waardoor zij meer kwaliteit van leven ervaren.
Behandelduur en behandelfrequentie variëren sterk.
Kinderen (5-15 jaar) met autisme - met eventueel comorbide epilepsie- die moeite hebben prikkels te verwerken.
Moeite met prikkelverwerking is een van de belangrijkste symptomen waar mensen met ASS in het dagelijkse leven veel last van kunnen ondervinden. De plaspil bumetanide is een relatief bekend en veilig middel. Twee eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het middel een positieve invloed kan hebben op de prikkelverwerking.
Verbeterde prikkelverwerking.
Gedurende 3 maanden krijgen kinderen de plaspil bumetanide voorgeschreven. Tijdens deze periode en daarna worden bloed- en urinecontroles uitgevoerd.
Het ATN hanteert de volgende uitstroomcriteria:
- De behandeldoelen zijn naar tevredenheid van de cliënt behaald (zorgpad is afgerond).
- Symptomatisch en functioneel herstel heeft plaatsgevonden.
- De situatie van de cliënt is stabiel en hij/zij kan terugvallen op zijn/haar netwerk.
- De ASS specifieke behandeling kan overgedragen worden aan (ASS specifieke) begeleiding vanuit de WMO.
- Er is sprake van stabiele chronische problematiek (doorverwijzing).
- Verhuizing.
- De behandelrelatie komt niet tot stand.
- Maximaal behandelresultaat is behaald bij chronische problematiek.
Na afronding van de behandeling bij het ATN kunnen patiënten verwezen worden naar andere instanties, bijvoorbeeld:
- POH GGz
- WMO
- Algemeen maatschappelijk werk
- Basis GGz
- Algemene tweedelijnspsychiatrie
- Beschermd Wonen
- Opnamekliniek
HoNOS, WHODAS.
Een groot deel van de behandelingen duurt langer dan een jaar. Bijna de helft van de patiënten blijft langer dan 2 jaar in zorg.
70% van de cliënten blijft in elk geval twee jaar in zorg.
23% van de cliënten blijft in elk geval drie jaar in zorg.
11 % van de cliënten blijft in elk geval vier jaar in zorg.
Minder dan 6% blijft langer dan vijf jaar in zorg.
Na de afronding van de behandeling bij het ATN worden patiënten verwezen naar de BasisGGZ, een tweede lijns instelling/afdeling en een deel wordt terug verwezen naar de huisarts/afgesloten.
|
Kinder- en jeugdpsychiater, systeemtherapeut, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van mensen met (zeldzame) genetische syndromen met complexe autisme fenotypes, zelfstandigheidsontwikkeling, prikkelverwerking, kwaliteit van leven en medicatiegebruik.
(050) 409 70 34
Patiënten met autisme rapporteren de meeste klachten op de volgende gebieden: ‘Sociale contacten’, ‘Overige psychische en gedragsproblemen’, ‘ADL activiteiten’ en ‘depressieve stemming’. Het zorgprogramma van het ATN zet daarom sterk in op deze klachten.
De HoNOS(ca) en Mansa worden standaard (jaarlijks) afgenomen.
Er is een significante afname van klachten tussen begin- en eindmeting (> 0.05). Dit geldt zowel voor de gemiddelde klachten als voor de afzonderlijke vragen van de HoNOS.
Bij patiënten met autisme is kwaliteit van leven een belangrijke uitkomstmaat. De HoNOS wordt standaard (jaarlijks) afgenomen. De uitkomst wordt beoordeeld in relatie tot samen met de patiënt geformuleerde behandeldoelen. De uitkomst is bepalend voor de vervolgstappen.
Bij voldoende verbetering
- het behandeldoel bijstellen
- afschalen overwegen
- uitstroom
- terugverwijzing
- doorstroom naar andere module binnen de zorgpaden.
Bij onvoldoende verbetering
- het behandeldoel bijstellen
- doorstroom naar andere module binnen de zorgpaden
- uitstroom naar een meer passende behandelvorm.
Bij verslechtering
- het behandeldoel bijstellen
- intensiveren ambulante behandeling
- onderzoeken of verbeteringen in de context nodig zijn (wonen, schulden, etc.)
- doorstroom naar andere module binnen de zorgpaden
- uitstroom naar een meer passende behandelvorm (o.a. ATN Autreach).
Minder schoolverzuim
Reductie suïcidaal gedrag
Zelfstandig kunnen (blijven/gaan) wonen met ondersteuning
Lagere belasting van het systeem
Capabeler systeem in de omgang met/opvoeding van de patiënt
Hoogleraar dysmorfologie, in het bijzonder CHARGE syndroom, zeldzame chromosoomaandoeningen en de toepassing van nieuwe genetisch technieken in de diagnostiek van ontwikkelingsachterstand.
Kinder- en jeugdpsychiater, systeemtherapeut, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van mensen met (zeldzame) genetische syndromen met complexe autisme fenotypes, zelfstandigheidsontwikkeling, prikkelverwerking, kwaliteit van leven en medicatiegebruik.
Medisch socioloog, senior onderzoeker, maatschappelijk werker, gespecialiseerd in literatuur- en vragenlijstonderzoek, methodologie en sociaal psychiatrische (thuis)behandeling.
Elucidating Female AutiSm Study’ (EmFASiS) naar vrouwelijk autisme fenotype.
Cognition, self-injury and autism in Cornelia de Lange Syndrome: their mutual relationships and correlation with genetic background’.
Opleiding ASS, begrijpen en begeleiden in samenwerking met Hanzehogeschool
Hoofdstuk Autisme en suïcidaal gedrag in 2e geheel herziene druk Handboek suïcidaal gedrag.