Arkin
Jellinek, locatie Obrechtstraat is gespecialiseerd in ernstige en complexe verslavingsproblematiek bij volwassenen. Het gaat om patiënten die verslaafd zijn aan middelen (alcohol, cannabis, cocaïne, opiaten, amfetaminen, benzodiazepinen, GHB, tabak) of een gedragsverslaving hebben (zoals gokverslaving).
Hoofd- en sublocatie
Jacob Obrechtstraat 92
1071 KR Amsterdam
Telefoon
Website
Jellinek, locatie Obrechtstraat is gespecialiseerd in ernstige en complexe verslavingsproblematiek bij volwassenen. Het gaat om patiënten die verslaafd zijn aan middelen (alcohol, cannabis, cocaine, opiaten, amfetaminen, benzodiazepinen, GHB, tabak) of een gedragsverslaving hebben (zoals gokverslaving).
Dakloosheid
De meeste patiënten van de afdeling zijn verslaafd aan 2 of meer middelen. Een substantieel deel van de patiënten is al langer dan 10 jaar verslaafd en eerder in behandeling geweest voor verslaving. Naast verslavingsproblematiek is er vaak sprake van andere psychische stoornissen.
Patiënten met middelengerelateerde stoornissen en verslavingsstoornissen.
Tijdens de intake wordt de MATE afgenomen, een specifiek voor de verslavingszorg ontwikkeld instrument (Meten van Addicties voor Triage en Evaluatie). Deze bevat onder andere de DASS-21 waarmee angst-, stress en depressieve klachten in kaart worden gebracht. Daarnaast worden vragenlijsten afgenomen om eventuele andere psychische stoornissen op te sporen, zoals de Jellinek PTSD screening questionnaire. Ook vindt een medische screening plaats. Deze wordt uitgevoerd door een verslavingsarts, die regiebehandelaar is in de diagnostische fase.
Aan de hand van de verzamelde gegevens wordt ingeschat op welk intensiteitsniveau de verslavingsbehandeling dient plaats te vinden en of medisch vervolgonderzoek noodzakelijk is. Tijdens het adviesgesprek (dat dezelfde dag plaatsvindt) wordt met de patiënt besproken welke behandelopties er zijn en wordt de eerste behandelafspraak gepland.
Na de intake vindt zo nodig nader medisch onderzoek plaats. Dit gebeurt standaard wanneer er medische begeleiding bij het ontgiften nodig is. Tijdens het medisch onderzoek wordt bepaald of de detox ambulant, deeltijd of klinisch wordt gedaan.
Op indicatie vindt aanvullend (psycho)diagnostisch of psychiatrisch onderzoek plaats. Wanneer psychische klachten mogelijk veroorzaakt worden door het middelengebruik (bijvoorbeeld depressieve klachten of angstklachten) wordt eerst ingezet op het bereiken van abstinentie. Na 2-4 weken abstinentie vindt dan psychiatrische diagnostiek plaats.
De diagnostiek wordt multidisciplinair verricht.
De initiële diagnostiek neemt ongeveer 2-3 uur in beslag, dit wordt op 1 dag verricht.
Er wordt behandeling geboden op 3 intensiteiten van zorg: poliklinische behandeling, deeltijdbehandeling en klinische behandeling, waaronder diverse intensiteiten van detoxificatie.
Behandeling wordt aangeboden vanuit het cognitief gedragstherapeutisch referentiekader De behandeling bestaat uit kernmodulen (die door alle patiënten worden gevolgd) en modulen op indicatie waarbij op indicatie innovatieve modulen aan de behandeling worden toegevoegd (zoals neuromodulatie, of specifieke geïntegreerde behandeling voor verslaving en comorbide stoornissen). Omdat verslaving bij deze doelgroep vaak een chronisch recidiverende aandoening is, is de behandeling voor een belangrijk deel gericht op het consolideren van de behandelresultaten en terugvalpreventie.
Naasten van mensen met een verslaving
Samen Nuchter is een e-health interventie die door Jellinek, locatie Obrechtstraat is ontwikkeld. Het is een online toepassing van de effectief bewezen interventie CRAFT. De interventie heeft 2 doelen:
- Naasten vaardigheden leren om te stimuleren tot hulp zoeken van mensen met een verslavingsprobleem
- Verbeteren van de kwaliteit van leven van de naaste verslaving en het welzijn van de naasten zelf bevorderen en psychische klachten bij hen voorkomen en verminderen.
Naasten van mensen met een verslaving kunnen hiermee laagdrempelig en anoniem ondersteund worden en bijdragen aan de vroegsignalering.
De naaste kan het programma in eigen tempo doorlopen. Gemiddelde duur is enkele weken.
De effectevaluatie van Samen Nuchter loopt nog op dit moment. In het onderzoek wordt gekeken naar angst- en depressie klachten bij de naaste, de lijdensdruk van het mantelzorgen en het relationeel functioneren. Daarnaast wordt ook het middelengebruik en de zorg die de gebruikende naaste krijgt uitgevraagd en is een evaluatievragenlijst m.b.t. de interventie zelf afgenomen. Uit de eerste resultaten blijkt Samen Nuchter op verschillende aspecten positieve effecten heeft. Gebruikers van Samen Nuchter ervaren dat de relatie met hun naaste verbetert, dat zij beter kunnen communiceren met hun naasten en dat zij zich minder onzeker voelen over hoe om te gaan met hun gebruikende naaste. Verder is een toename zichtbaar in het aantal verslaafden die in zorg komen en is een flinke afname zichtbaar in het door de naaste gerapporteerde aantal dagen dat wordt gebruikt. Er lijkt geen effect te zijn op stressklachten.
Patiënten met een alcoholverslaving die een intensieve cognitieve gedragstherapie volgen (klinisch of dagbehandeling).
Magnetische hersenstimulatie is een veelbelovende additionele behandelinterventie voor verslaving.
Afname van de hunkering, verbetering van het executief functioneren en voorkomen van terugval (6 maanden na behandeling).
De behandeling wordt wetenschappelijk onderzocht. De patiënt wordt daarom gevraagd om verschillende vragenlijsten in te vullen. Een deel van de patiënten wordt ook gevraagd om een MRI scan te ondergaan. Na 3, 6 en 12 maanden vindt telefonisch contact plaats om de effecten te evalueren.
De zorg wordt beëindigd indien het zorgpad is afgerond of eerder indien het gewenste resultaat is bereikt. Beoogd eindresultaat is abstinentie of gecontroleerd gebruik van alle verslavende middelen. Indien bij tussenevaluatie blijkt dat er onvoldoende behandelrespons is (op basis van ROM), wordt de behandeling geïntensiveerd of bijgesteld. Voor wat betreft de behandeling van comorbiditeit wordt de behandeling beëindigd als de voorgenomen behandeling is afgerond of eerder als gewenste resultaat is bereikt. Als bij tussen- of eindevaluatie blijkt dat er onvoldoende respons op de behandeling van de comorbiditeit is, wordt op basis van de hypotheses over het uitblijven van respons en de interactie tussen de verslaving en de comorbiditeit, de afweging gemaakt of patiënt verwezen wordt naar een afdeling of instelling, gespecialiseerd in deze comorbiditeit of dat er een verlenging van de behandeling bij Jellinek, locatie Obrechtstraat plaatsvindt waarin de behandeling wordt bijgesteld. Zo nodig vindt er een consultatie plaats van een specialistische ggz-instelling.
Na succesvolle behandeling worden de meeste patiënten terugverwezen naar de huisarts (of POH ggz in de huisartsenpraktijk).
Indien nodig worden patiënten doorverwezen voor verdere behandeling van andere psychische klachten waarvoor de afdeling geen behandeling in huis heeft, bijvoorbeeld bij persoonlijkheidsproblematiek.
Het zorgpad wordt afgerond met een module terugvalpreventie. Tijdens deze module wordt de zorgzwaarte afgeschaald en maakt de cliënt geen gebruik meer van andere modulen, zoals de medische disciplines. De module terugvalpreventie wordt door dezelfde behandelaar aangeboden, om te zorgen voor continuïteit van zorg gedurende langere tijd én om bij terugval in gebruik zo nodig snel weer te kunnen opschalen en het gebruik zo snel mogelijk weer te doorbreken
Met de MATE-1: dit is een instrument dat het middelengebruik in de afgelopen 30 dagen inventariseert. Indien er ook sprake is van andere psychische klachten wordt een specifieke vragenlijst gebruikt om het behandelresultaat vast te stellen.
92% van de patiënten rondt de behandeling binnen 1 jaar af.
Een second opinion kan worden aangevraagd via 088-505 12 20. Of via de website van Jellinek.
Vaak worden second opinions aangevraagd over het in samenhang behandelen van de verslavingsproblematiek en de psychische stoornis(sen) of de somatische aandoening(en). Een second opinion wordt vaak gevolgd door een aantal motiverende gesprekken. Dit is een bewezen effectieve methode bij problematisch middelengebruik wanneer een patiënt nog onvoldoende bereid is om met een behandeling te starten. In deze motiverende gesprekken wordt de motivatie voor verandering verhoogd of barrières voor behandeling weggenomen (bv het misverstand dat men altijd wordt opgenomen, of levenslang moet stoppen met gebruik).
Een second opinion kent de volgende werkwijze:
- Samenvatten vraagstelling aanvrager en welke informatie bekend is
- Bespreken zienswijze patiënt ten aanzien van zijn middelengebruik (de mate waarin patiënt of zijn omgeving het middelengebruik als een probleem ervaart, klachten of problemen die volgens patiënt gerelateerd zijn aan het gebruik)
- Objectiveren middelengebruik (hoeveelheden en frequentie per middel) en stellen diagnose (misbruik/ afhankelijkheid). Hiertoe wordt de MATE gebruikt, een gestandaardiseerd instrument specifiek ontwikkeld voor de verslavingszorg
- Medisch en psychiatrische klachten (onderdeel van de MATE)
- Bepalen noodzaak tot medisch verslavingsonderzoek
- Behandeladvies en / of vervolgafspraak
Verslavingsarts/praktijkopleider verslavingsartsen.
(088) 505 12 20 - loes.hanck@jellinek.nl
Het doel van de behandeling is abstinentie of gecontroleerd gebruik van alle verslavende middelen.
69% van de patiënten heeft bij afronding van de behandeling abstinentie of gecontroleerd gebruik bereikt. Nog eens 7% van de patiënten is substantieel verbeterd: het middelengebruik is met 40% verminderd, maar er is nog wel sprake van overmatig gebruik.
Bij driekwart van de patiënten is sprake van aanzienlijke verbetering van de verslavingsproblematiek bij afronding van de behandeling.
MATE, DASS21, Mansa, dagelijkse registratie middelengebruik door patiënt.
Bij start behandeling, na 5-6 weken en bij eind behandeling. En dagelijkse registratie middelengebruik.
- 46% Verbeterd: abstinent
- 21% verbeterd: gecontroleerd gebruik (maximaal 4 dagen gebruik afgelopen 30 dagen)
- 7% verbeterd: overmatig gebruik
- 7% verbeterd: overmatig gebruik 40% afname gebruiksdagen
- 22% stabiel: overmatig gebruik, geen verbetering, geen verslechtering
- 4% verslechterd: overmatig gebruik, meer dan 40% toename van gebruiksdagen.
Het aanpakken van de verslavingsproblematiek heeft een positief effect op het functioneren en de kwaliteit van leven op meerdere leefgebieden.
De zorg wordt gewaardeerd met rapportcijfer 8,5 (Zorgkaart Nederland).
De cursus omgaan met verslaving voor naasten is een belangrijk aanbod van Jellinek Obrechtstraat. Deelnemers die de cursus hebben gevolgd, geven de cursus een 8,4 als rapportcijfer. “De cursus sluit goed aan bij wat ik nodig heb. Ik krijg zo antwoord op mijn vragen over wat verslaving nu inhoudt, wat ik het beste kan doen en hoe een behandeling kan helpen“. “Ik vind het vooral fijn dat ik mijn ervaringen met anderen kan delen die weten waar ik doorheen ga. Gewoon allemaal mensen die me begrijpen…en dat terwijl ik dacht dat ik een van de weinige mensen was die hiermee worstelde“. 74% van de deelnemers geeft bovendien aan door de bijeenkomsten beter te kunnen omgaan met de situatie. De behandelaars worden beoordeeld als deskundig, respectvol en geïnteresseerd.
Oorzaken en werkingsmechanismen bij verslaving en de behandeling van verslavingsgedrag.
Verslaving en comorbide angststoornissen.
Verslaving, middelengebruik en cognitief functioneren.
Trauma en verslaving.
Druk en Drug. Prevalentie, diagnostiek en behandeling van ADHD bij patiënten met een verslaving. Hieronder vallen 2 deelonderzoeken: 1) een beschrijvende studie over prevalentie van ADHD en comorbide stoornissen bij patiënten met een verslaving, en 2) studie naar geïntegreerde behandeling voor patiënten met verslaving en ADHD.
Verbeteren van de verslavingsbehandeling door middel van magnetische hersenstimulatie. We onderzoeken of na het magnetisch stimuleren van de prefrontale cortex van individuen met een alcohol afhankelijkheid de hunkering afneemt, het executief functioneren verbetert, hersenfunctie verandert en terugval (6 maanden na behandeling) vermindert.
Workshop, klinische lessen, nascholing
Behandelaren van de afdeling hebben in de afgelopen 3 jaar tientallen bijdragen geleverd aan kennisverspreiding. Zij treden op als docent aan diverse psychologische en medische opleidingen, verzorgen nascholingen en klinische lessen bij samenwerkingspartners. Tevens zijn er lezingen en workshops verzorgd op (internationale) congressen.