GGZ Breburg
PersonaCura is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen en/of autismespectrumstoornissen (ASS) bij senioren vanaf 60 jaar. De meeste patiënten hebben eerder in hun leven hulpverlening gehad, waarbij hun persoonlijkheidsstoornis of ASS niet is onderkend of niet adequaat behandeld. Sommigen zoeken voor het eerst hulp in hun leven omdat ze moeite hebben met de veranderingen die samenhangen met het proces van ouder worden.
Hoofd- en sublocatie
Korvelseweg 187
5025 JE Tilburg
Telefoon
Website
PersonaCura is een bovenregionale afdeling, gespecialiseerd in diagnostiek, second opinion, consultatie en behandeling van senioren vanaf 60 jaar met persoonlijkheidsproblematiek en/of autisme. De meeste patiënten hebben eerder in hun leven hulpverlening gehad in de eerste of tweede lijn, waarbij hun persoonlijkheidsstoornis of ASS niet is onderkend of niet adequaat behandeld. Ook is er vaak sprake van (somatische) comorbiditeit en systeemproblematiek.
In de volgende situatie komen patiënten niet in aanmerking voor diagnostiek en/of behandeling bij PersonaCura:
- wanneer psychotische kenmerken op de voorgrond staan;
- wanneer sprake is van een verstandelijke beperking.
Er wordt gestart met een intake met twee professionals. Vervolgens vindt een psychodiagnostisch traject plaats, bestaande uit interviews en vragenlijsten. Aan de patiënt wordt gevraagd of een naaste betrokken mag worden ten behoeve van heteroanamnestische informatie, waaronder het invullen van heteroanamnestische vragenlijsten en/of afname van een interview. De diagnostiek wordt afgerond met een adviesgesprek. Zowel de patiënt als de verwijzer ontvangen een brief met informatie over het onderzoek, de resultaten en een behandeladvies. Soms vinden er meerdere afspraken op één dag plaats. Dit diagnostiektraject kan 6 weken tot 3 maanden in beslag nemen.
Op basis van klachten, levensloop, lijdensdruk en behoeften worden meerdere hypotheses geformuleerd over de aard van de problematiek en mogelijkheden tot behandeling. Vervolgens worden deze hypotheses multimethodisch en multidisciplinair getoetst. De patiënt krijgt een ‘advies op maat’ voor zijn of haar specifieke persoon en situatie. Dat kan een advies voor de patiënt betreffen, een advies voor de naasten of voor beiden.
In beginsel vindt de diagnostiek poliklinisch plaats. Bij uitzondering zal dit klinisch plaatsvinden.
De volgende instrumenten kunnen worden gebruikt:
- GPS;
- HAP;
- SIPP-SF;
- PID-5;
- SCID-5-P;
- DSM-5 interview autisme; NIDA.
Aanvullende instrumenten:
- Neuropsychologische instrumenten;
- WAIS-IV;
- DIVA;
- Schemavragenlijsten;
- MMPI;
- Projectieve technieken, zoals de TAT of ZAT.
Bij PersonaCura wordt ambulante behandeling gegeven, individueel, systemisch of in groepsverband. Op indicatie kan een klinische behandeling geboden worden.
Binnen PersonaCura zijn vijf zorgpaden:
- Persoonlijkheidsveranderende behandeling;
- Adaptatiebevorderende behandeling;
- Stabilisatie;
- Rehabilitatie;
- Gedragsadvisering.
Voorbeelden van ons aanbod zijn: Vaardigheidstraining EmotieRegulatieStoornis (VERS), schematherapie, EMDR, MBT.
Ten behoeve van patiënten met autisme en hun naastbetrokkenen zijn voorbeelden van ons behandelaanbod: 'Ik en autisme 60+', CGT-groep omgaan met autisme, themabijeenkomsten, opstellen en hanteren van stress-signaleringsplan, groep voor partners van senioren met autisme.
Senioren met emotieregulatieproblematiek in het kader van een persoonlijkheidsstoornis.
Vaardigheidstraining EmotieRegulatieStoornis (VERS), aangepast voor senioren.
VERS beoogt de patiënt vaardigheden te leren waardoor deze beter om kan gaan met emotionele ontregeling. Dit leidt tot een afname van destructief gedrag en een toename van helpend gedrag.
De training bestaat uit 19 wekelijkse groepsbijeenkomsten en 10 tweewekelijkse individuele sessies met een VERS-trainer.
Senioren vanaf 60 jaar bij wie recent de diagnose autisme gesteld is.
Voor senioren aangepaste psycho-educatieve cursus. De cursus is gestructureerd. Er wordt gebruik gemaakt van een werkboek. Tijdens de bijeenkomsten worden de kenmerken en gevolgen van autisme doorgenomen en besproken. Tevens wordt filmmateriaal bekeken.
Toename van kennis over autisme in het algemeen en over de specifieke aspecten die deelnemers bij zichzelf herkennen. Dit is de eerste stap in betere zelfkennis en meestal het begin van acceptatie dat men is zoals men is en was, en het begin van beter omgaan met het eigen autisme.
De cursus omvat 8 wekelijkse bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst na 2 maanden. Daarnaast maken patiënten huiswerk aan de hand van het werkboek.
De behandeling wordt beëindigd als er geen sprake meer is van een hoogspecialistische hulpvraag en/of als de klachten verminderd of voldoende hersteld zijn.
Na afloop van de behandeling krijgen de patiënt en zijn/haar verwijzer advies, zodat de verwijzer de nazorg op zich kan nemen met dit advies. Doorverwijzing kan plaatsvinden naar de specialistische ouderenpsychiatrie, de huisarts of POH-GGz. Soms blijven patiënten aangewezen op ondersteuning vanuit een WMO-kader.
Bij alle behandelingen is aandacht voor voorkomen van terugval of omgaan met beperkingen, middels crisissignaleringsplannen of stress-hanteringsplannen, waarbij het (professionele) systeem wordt betrokken.
Een verwijzer kan verwijzen middels een verwijsbrief of op de website via dit formulier (https://www.ggzbreburg.nl/verwijzers/aanmeldformulier/) een patiënt bij ons aanmelden voor een second opinion.
Bij de uitvoering van een second opinion wordt aangesloten bij de vraag van de verwijzer en de patiënt. De procedure kan gelijk zijn aan het diagnostiek traject, met als uitzondering dat tijdens het adviesgesprek een advies aan de patiënt en diens verwijzer wordt gegeven voor het uitvoeren van de behandeling elders.
Persoonlijkheidsstoornissen, autismespectrumstoornissen en SOLK bij ouderen.
088 - 016 26 36
personacura@ggzbreburg.nl
Ouderen met autismespectrumstoornissen en/of persoonlijkheidsstoornissen.
088 - 016 26 36
personacura@ggzbreburg.nl
Comorbide neurodegeneratieve aandoeningen en psychofarmacologie bij ouderen.
088 - 016 26 36
personacura@ggzbreburg.nl
Doelstellingen van het behandelaanbod van PersonaCura zijn:
- Stellen van een juiste diagnose en bieden van behandelperspectief;
- Het persoonlijkheidsfunctioneren is verbeterd en bijkomende klachten zijn (voor zover mogelijk) in remissie zodat de patiënt weer de baas is over zijn eigen leven;
- Individuele behandeldoelen van patiënt en/of diens systeem zijn bereikt;
- Het (professioneel) systeem kan een adequate bejegening bieden voor de problemen die samenhangen met de persoonlijkheidsproblematiek en/of het autisme.
- Afname van psychische klachten en comorbide psychische stoornissen (stemming, angst, et cetera);
- Verbetering van het persoonlijkheidsfunctioneren (zoals verbeterde zelfcontrole, verbeterd relationeel functioneren).
Standaard worden de SQ-48, HONOS-65-+ en SIPP-SF afgenomen.
Bij intake, bij start behandeling en vervolgens elke zes maanden.
- Effectsize op afname van klachten middels SQ-48 van persoonlijkheidsveranderende behandeling is 0,47;
- Effectsize op algeheel functioneren middels HoNOS-65+ van persoonlijkheidsveranderende behandeling is 0,32.
|
Effectsize na gemiddeld 29 weken |
SQ-48 totaal |
.39 |
SQ-48 agorafobie |
.24 |
SQ-48 angst |
.27 |
SQ-48 cognitieve klachten |
.37 |
SQ-48 depressie |
.35 |
SQ-48 sociale fobie |
.51 |
SIPP-SF zelfcontrole |
.05 |
SIPP-SF relationeel functioneren |
.02 |
SIPP-SF identiteitsintegratie |
.13 |
SIPP-SF verantwoordelijkheid |
.02 |
SIPP-SF sociale concordantie |
.06 |
HoNOS65+ |
.25 |
Effectsize Cohens d <0,2=geen behandeleffect, >0,2=klein behandeleffect, >0,5=middelmatig behandeleffect, >0,8=groot behandeleffect, >1.3=zeer groot behandeleffect |
Rapportcijfer conform CQ-Index is 8,4 (op een schaal van 0 tot 10).
Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen.
088 - 016 26 36
personacura@ggzbreburg.nl
Persoonlijkheidsstoornissen, autismespectrumstoornissen en SOLK bij ouderen.
088 - 016 26 36
personacura@ggzbreburg.nl
Persoonlijkheidsstoornissen en autismespectrumstoornissen bij ouderen.
088 - 016 26 36
personacura@ggzbreburg.nl
Emotieregulatieproblemen bij ouderen.
Psychodiagnostiek bij ouderen met persoonlijkheidsstoornissen.
Diverse medewerkers van de afdeling geven (post)academisch onderwijs en nascholing op maat en verzorgen lezingen en workshops op (inter)nationale congressen, voor o.a. klinisch en gezondheidszorgpsychologen, psychiaters, klinisch geriaters, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen.