de Viersprong
De Viersprong biedt verschillende behandelingen voor volwassenen met persoonlijkheidsproblematiek. De behandeling kan variëren van één gesprek per week, tot een opname van maximaal 6 maanden. In samenspraak met de patiënt zal bekeken worden welke frequentie het meest passend is.
Hoofd- en sublocatie
De Beeklaan 2
4661 EP Halsteren
Westblaak 180
3012KN Rotterdam
Peter Vineloolaan 50
4611AN Bergen op Zoom
Kooikersweg 203 C
5233KE Den Bosch
Biesbosch 67
1115 HG Duivendrecht
Telefoon
De afdeling is gespecialiseerd in de behandeling van volwassenen (vanaf 18 jaar) die al langere tijd last hebben van psychische klachten, waarvoor eerdere behandelingen onvoldoende resultaat hebben opgeleverd. Zoals volwassenen die zich emotioneel instabiel voelen, die impulsief kunnen zijn, die last kunnen hebben van stemmingswisselingen en regelmatig in conflict komen.
Voor behandelingen binnen de afdeling Volwassenen gelden de volgende contra-indicaties:
- Een stoornis binnen het autismespectrum
- Chronische psychotische klachten
- Ernstige verstandelijke beperkingen of cognitieve functiestoornissen (IQ < 80)
Diagnostiek binnen de Viersprong is uitgebreid, al bij intake wordt (naast gesprekken) door middel van semi-gestructureerde interviews uitgebreid bekeken welke psychische klachten aanwezig zijn. Binnen de behandelafdelingen wordt methodespecifieke diagnostiek toegepast. Innovatief bij de Viersprong is het Therapeutisch Psychologisch Onderzoek (TPO) een vorm van diagnostiek die de vragen van de patiënt centraal stelt. Juist bij vastgelopen behandelingen elders, kan TPO een uitkomst bieden om de behandeling, in samenspraak met de verwijzer weer recht te trekken.
De tijdsinvestering is afhankelijk van de diagnostische vraag die gesteld wordt en kan variëren van een enkel gesprek tot een uitgebreid psychologisch onderzoek wat meerdere dagdelen in beslag kan nemen.
Afhankelijk van de diagnostische vraag zal bekeken worden door welke discipline de vraag wordt opgepakt. Er kan een psychiatrische vraag worden gesteld, die door de psychiater door middel van een psychiatrisch onderzoek wordt opgepakt. In het geval van een psychologisch onderzoek, zal een psycholoog dit gaan uitvoeren, ingebed in een team van psychologen. Binnen een psychologische onderzoek kunnen verschillende instrumenten ingezet worden, zoals vragenlijsten, interviews en capaciteitentesten.
De Viersprong biedt verschillende behandelingen voor volwassenen met persoonlijkheidsproblematiek. De behandeling kan variëren van één gesprek per week, tot een opname van maximaal 6 maanden. In samenspraak met de patiënt zal bekeken worden welke frequentie het meest passend is.
Volwassenen die zich emotioneel instabiel voelen. Die last kunnen hebben van impulsief gedrag, waardoor ze in de problemen komen. Of die last hebben van stemmingswisselingen, of zo heftig reageren op anderen dat er vaak conflicten ontstaan. Volwassenen die zo met zichzelf in de knoop zitten, dat ze niet goed weten wie ze zijn. Die zichzelf kunnen beschadigen, of die zich soms zo slecht voelen dat ze niet meer willen leven.
MBT staat voor Mentalization-based Treatment. Mentaliseren is het vermogen om gedrag van anderen en jezelf te begrijpen aan de hand van gedachten, gevoelens, wensen en verlangens. MBT is ontwikkeld in Groot-Brittannië door Anthony Bateman en Peter Fonagy. Zij verbinden psychische klachten (zoals instabiliteit in emoties, zelfbeeld en vriendschappen, en impulsief en zelfbeschadigend gedrag) aan beperkingen in het vermogen om te mentaliseren. In een MBT behandeling zijn alle onderdelen van de behandeling erop gericht dat je beter leert mentaliseren.
MBT behandelingen richten zich op het verbeteren van het vermogen tot mentaliseren. Verbeteringen in dit vermogen leiden tot een vermindering van klachten, zoals angst- en stemmingsklachten, maar ook zelfbeschadigend gedrag. Onderzoek in Groot-Brittanië laat goede resultaten zien van MBT behandelingen. Inmiddels is dit onderzoek ook in Nederland uitgevoerd en worden eveneens goede behandelresultaten gerapporteerd.
Er zijn verschillende varianten van MBT beschikbaar binnen de Viersprong. In de fase van indicatiestelling wordt bekeken welke behandelduur het meest passend is. De behandeling bestaat altijd uit een voortraject, een hoofdtraject en nabehandeling. Het hoofdtraject duurt minimaal 9 maanden. Bij alle MBT behandelingen voor volwassenen wordt elke 3 maanden geëvalueerd of er op een goede manier aan de behandeldoelen wordt gewerkt. Op deze manier wordt ook steeds bekeken hoe lang de behandeling nog zal gaan duren.
Bij de Viersprong wordt onderzoek gedaan naar de verschillende varianten van MBT.
Volwassenen met borderline persoonlijkheidsproblematiek die een jong kind (0-4 jaar) hebben.
De gewone MBT behandeling wordt gecombineerd met een preventieve focus op de ouder kind relatie en de kind ontwikkeling.
Doel van de behandeling is het vermogen tot mentaliseren bij de moeder over zichzelf, haar kind en de relatie met het kind te vergroten ten einde het ouderschap te verbeteren en preventief schade aan het kind te voorkomen.
De patiënt die al in behandeling is, zal aanvullende gesprekken volgen.
Bij de Viersprong wordt onderzoek gedaan naar de verschillende varianten van MBT.
Voor elke patiënt wordt een behandelplan opgesteld waarin individuele behandeldoelen worden vastgelegd die passen bij de specifieke behandelmethodiek. Binnen elk behandeltraject vinden systematisch evaluaties plaats, waarin het effect van de behandeling wordt geëvalueerd. Op basis van de evaluatie wordt bekeken of de behandeling verlengd moet worden, of dat de behandeling gestopt kan worden, ofwel omdat behandeldoelen behaald zijn, ofwel omdat verwacht wordt dat met doorgaan met de behandeling geen verdere winst te behalen valt.
In samenspraak met de patiënt kunnen patiënten doorverwezen of terugverwezen worden. Dit kan uiteenlopen voor wat betreft hulpvraag en frequentie. Patiënten kunnen na behandeling bij de Viersprong ook klaar zijn met behandeling en geen verdere hulp nodig hebben.
Per behandeling worden er afspraken gemaakt over wat gedaan kan worden bij een terugval. Het maken van een terugvalplan kan onderdeel zijn van de behandeling.
Bij de Viersprong worden standaard vragenlijsten afgenomen aan het begin, tussentijds en het einde van de behandeling. Behandelaar/ behandelteam en patiënt nemen op basis van onder andere deze vragenlijsten gezamenlijk een besluit over het afronden van de behandeling.
Een second opinion kan via de de website van de Viersprong met een aanmeldformulier worden aangevraagd.
Een second opinion is geschikt als een patiënt of behandelaar graag wil dat de Viersprong meedenkt in een lopende behandeling/diagnostisch traject. Tijdens het Second Opinion traject vindt telefonisch overleg plaats, voert de Viersprong desgewenst dossieranalyses uit en/of wordt de Viersprong betrokken bij het zien en onderzoeken van de patiënt. Een Second Opinion kan ook worden aangevraagd bij een meningsverschil tussen behandelaar en patiënt.
Diagnostiek, in het bijzonder Therapeutisch Psychologisch Onderzoek
(088) 765 62 00 - hilde.de.saeger@deviersprong.nl
De behandeling is erop gericht een perspectief op een beter leven te geven voor mensen met ernstige problemen in hun persoonlijkheid, gedrag en gezin, of bij wie problemen dreigen te ontstaan.
Binnen de Viersprong vullen patiënten op verschillende meetmomenten een vragenlijst in, waarmee het verloop van hun klachten zichtbaar wordt. De tevredenheid van patiënten wordt gemeten met behulp van de GGZ thermometer en de CQ-index.
Onderzoekslijn Mentalization Based Treatment
Onderzoekslijn Diagnostiek
Diagnostiek
MBT
Long-term Costs and Effects of Psychotherapy in Personality Disorders
Treatment Selection in Personality Disorders
De Viersprong Academy verzorgt opleidingen en trainingen voor therapeuten die werken in de ggz over Schematherapie en Diagnostiek, incompany trainingen en supervisies. Op de website van de Viersprong Academy vindt u uitgebreide informatie en trainingsdata. .