GGNet
Scelta Apeldoorn is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van volwassenen met één of meer persoonlijkheidsstoornissen, die al meerdere behandelingen hebben gehad in de basis- en specialistische GGz en waarbij de persoonlijkheidsstoornis nog steeds aanwezig is. Ook voert Scelta Apeldoorn onderzoek uit naar psychotherapie voor persoonlijkheidsstoornissen en de rol van welbevinden hierin.
Hoofd- en sublocatie
Deventerstraat 459
7323 PT Apeldoorn
Telefoon
Website
Patiënten met ernstige persoonlijkheidsstoornissen, met name de borderline, ontwijkende en afhankelijke persoonlijkheidsstoornis waarbij
- ofwel eerdere behandeling onvoldoende resultaat heeft opgeleverd
- ofwel de behandelaar en/of instelling niet verder in de behandeling durven gaan uit angst voor het ontstaan van crisissituaties
- ofwel het behandelsysteem of sociale systeem niet adequaat functioneren.
Scelta hanteert een aantal contra-indicaties:
- Jonger dan 18 of ouder dan 65
- een psychotische stoornis
- een bipolaire stoornis
- dissociatieve identiteitsstoornis
- antisociale persoonlijkheidsstoornis
- gebruik van middelen waarbij klinische opname vereist is
- eetstoornis waarbij klinische opname vereist is
- IQ-schatting onder 80 (opleidingsniveau)
- Onvoldoende beheersing Nederlandse taal
- Gedwongen kader
- nog geen behandeling in SGGZ gehad
Scelta Apeldoorn hanteert vier inclusiecriteria voor hoogspecialistische behandeling. Patiënten moeten aan alle vier criteria voldoen:
- persoonlijkheidsstoornis
- langdurige problemen in sociaal en maatschappelijk functioneren
- ernstige problematiek
- eerdere behandeling in de basis ggz of gespecialiseerde ggz.
Persoonlijkheidsstoornissen, met name cluster B en cluster C, meer specifiek de borderline, ontwijkende en afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.
De diagnostiek bij Scelta Apeldoorn bestaat uit een (intake) gesprek met een psychiater of psycholoog. Aanvullend, meestal op dezelfde dag, vindt er een interview plaats om te bekijken welke persoonlijkheidsproblemen aanwezig zijn. Voorafgaand aan de uitnodiging voor het (intake) gesprek wordt men gevraagd om een levensverhaal te schrijven en online vragenlijsten in te vullen om een indruk te krijgen van de achtergrond en het verloop van de psychische klachten.
Deze procedure onderscheidt zich van de reguliere diagnostiek doordat een belangrijk gedeelte van de diagnostiek al voorafgaand en online aan het intakegesprek plaatsvindt, waardoor de tijdsinvestering op de locatie in Apeldoorn minder is.
Het intakegesprek en het aanvullende interview duren 2 -3 uur, en vinden meestal op een dagdeel plaats. De online vragenlijsten en het levensverhaal nemen daarnaast gemiddeld ook een dagdeel in beslag.
Binnen de zorgketen voor persoonlijkheidsstoornissen is Scelta een expertise centrum voor patiënten waarbij eerdere behandeling onvoldoende resultaat heeft opgeleverd, of waarbij de huidige behandelaar en/of instelling niet verder met de behandeling durven gaan uit angst voor het ontstaan van crisissituaties. De volgende behandelvormen worden aangeboden:
- Kortdurende Behandel- en Trainingsadvies (KBTA) is een speciaal ontwikkeld voor volwassenen met persoonlijkheidsproblematiek die onvoldoende baat hebben gehad bij eerdere diagnostiek en hulpverlening in de basis- en/of specialistische GGZ, en waarbij niet duidelijk is welke begeleiding- en behandelvormen het beste aansluiten bij de patiënt (14 weken 1 dag per week). Er vindt psychiatrisch en psychologisch onderzoek plaats, behandel- of procesdiagnostiek en een programma met verschillende therapievormen en aandacht voor het systeem van de patiënt.
- 3-daagse compassie gerichte groepstherapie voor volwassenen met borderline persoonlijkheidsproblematiek en volwassenen met ontwijkende en afhankelijke persoonlijkheidsproblematiek (9 maanden, 3 dagen per week) waarbij ambulante hulpverlening onvoldoende is gebleken om een blijvende verandering te bewerkstelligen
- klinische Dialectische Gedragstherapie voor volwassenen met borderline persoonlijkheidsproblematiek (9 maanden; 4 dagen per week), bestaande uit individuele coaching, een vaardigheidstraining die uit vier modules bestaat, coaching tussen de individuele sessies door en een therapeutenconsultatieteam.
- klinische groepsgewijze schematherapie voor volwassenen met borderline persoonlijkheidsproblematiek en ontwijkende vermijdende persoonlijkheidsproblematiek (9 maanden; 4 dagen per week) gericht op het vergroten van inzicht in zijn of haar problematiek, gedragsverandering, onder meer op het gebied van emotieregulatie en identiteitsontwikkeling, en aan een verbetering van het sociaal en maatschappelijk functioneren.
Volwassenen met borderline persoonlijkheidsproblematiek en ontwijkende afhankelijke persoonlijkheidsproblematiek.
Levensverhalen spelen al lange tijd een belangrijke rol in de behandeling bij Scelta. Levensverhalen zijn gebaseerd op herinneringen, op de persoonlijke betekenis van die herinneringen en op visies op onze rol in belangrijke gebeurtenissen. De manier waarop men een eigen levensverhaal omschrijft vormt de kern van een persoonlijkheid. Onze ervaring is dat bij mensen met persoonlijkheidsproblematiek de levensverhalen naast positieve ervaringen ook een veelheid van problemen kennen. Na een behandeling voor persoonlijkheidsproblematiek zien we dat het levensverhaal verandert: er is sprake van minder negatieve emoties, men voelt zichzelf krachtiger en weet beter hoe ze verder kunnen in hun leven. De interventie helpt ook om betekenis te geven aan hetgeen iemand heeft meegemaakt in het verleden. In deze levensverhalen interventie helpen we mensen een stap verder, door actief het verhaal voor het eigen leven te herschrijven, niet per definitie een leven zonder problemen of persoonlijkheidsstoornissen, maar wel een toekomstgericht leven dat gebaseerd is op eigen regie en verbondenheid met andere mensen.
Een herschreven levensverhaal. Verbetering van persoonlijk- en maatschappelijk herstel.
De interventie bestaat uit 12 wekelijkse sessies van 90 minuten in een aangesloten periode met enkele huiswerkopdrachten.
- Ontwikkeling van een checklist voor het scoren van levensverhalen
- Onderzoek naar variatie in levensverhalen bij mensen met een PS
- Vergelijking van levensverhalen voor- en na de behandeling
- Ontwikkeling en toetsing van een levensverhaal -interventie gericht op sociaal en maatschappelijk herstel (ZonMW subsidie)
- N=1 studie van een verhaallijn-analyse
Volwassenen met borderline persoonlijkheidsproblematiek die deelnemen aan de klinische dialectische gedragstherapie.
Emotieregulatie is het adequaat omgaan met emoties en het kunnen uiten van emoties. Bij mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis is er vaak sprake van een verstoorde emotieregulatie. Dit betekent dat zij sterke emotionele reacties kunnen hebben op bepaalde gebeurtenissen waarbij sprake kan zijn van impulsieve- of zelfbeschadigende gedragingen. Vaak komt dit doordat men moeite heeft om de eigen emoties te herkennen voordat het te laat is. Met behulp van een smartwatch proberen we deze patiënten meer inzicht te geven in hun emotionele beleving en wanneer die oploopt.
Een verbetering van het herkennen van emoties en een vermindering van verstoorde emotieregulatie.
De smartwatch wordt tijdens de reguliere behandeling gedragen door diegene die mee willen doen aan het onderzoek. Extra investering is het beantwoorden van vragen van de onderzoekers naar de ervaringen met de smartwatch.
De behandeling bij Scelta stopt als
- de behandeldoelen - zoals vastgesteld in de behandelovereenkomst - zijn behaald. Dit wordt bepaald door het team tijdens de behandelteambespreking
- wanneer de patiënt na behandeling nog wel een persoonlijkheidsstoornis heeft maar deze niet meer op de voorgrond staat
- wanneer behandelaars samen met de patiënt tot de conclusie komen dat de problematiek tijdens de behandeling toeneemt of dat de behandeling geen effect heeft.
Naar de specialistische ggz of basis ggz.
Met elke patiënt wordt tijdens de behandeling aandacht besteed aan wat de patiënt en eventueel diens omgeving kan doen om terugval te voorkomen. In november start een ambulant groepsaanbod om patiënten te ondersteunen bij de overgang van (deeltijd)klinische behandeling en hun leven in de eigen omgeving.
Dit wordt getoetst met een door Scelta ontwikkelde checklist persoonlijkheidsproblematiek met vragen over gedragsverandering, sociaal functioneren en maatschappelijk functioneren.
In 2016-2017 is 96% van de patiënten uitgestroomd naar de sGGZ, de andere 4% is uitgestroomd naar de basis GGz.
Bij Scelta Apeldoorn kan een second opinion worden aangevraagd door ggz‐professionals uit de specialistische GGz.
beeldend therapeut
.
De belangrijkste doelen zijn, naast het verminderen van de persoonlijkheidsproblematiek, het herstel van sociaal en maatschappelijk functioneren en het vergroten van het welbevinden.
Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer 37% significant klinisch verbeterd, m.a.w. een dusdanige score heeft op de algemene psychische klachten vragenlijst die gemiddeld vergelijkbaar is met scores van mensen zonder psychische klachten. In lopend onderzoek wordt nu in kaart gebracht hoe dat zich verhoudt op het gebied van persoonlijkheidsproblematiek, welbevinden, en kwaliteit van leven. Niet alleen aan het einde van de behandeling maar ook zes tot 12 maanden later.
Eerder onderzoek laat zien dat er aan het einde van de behandeling sprake is van een positieve verandering op psychische klachten en verschillende andere uitkomsten zoals coping en hechtingsstijlen.
BPDSI-IV (Borderline Personality Disorder Severity Index-IV), ADP-IV (Assessment of DSM-IV personality disorders questionnaire), MHC-SF (Mental Health Continuum—Short Form), ECR-RS (The Relationship Structures questionnaire), WAI-S (Working Alliance Inventory-Short Form), FCSCR (The Forms of Self-Criticizing/Attacking & Self-Reassuring Scale), SCS-SF (Self-Compassion Scale - Short Form).
Bij de start van de behandeling en vervolgens na 3, 6, en 9 maanden (einde behandeling) en na 6 en 12 maanden na het beëindigen van de behandeling (follow-up).
Aan het einde van de behandeling is er sprake van een matig tot groot effect (effect size 0.40 – 1.90) op algemene psychische klachten en andere uitkomstmaten zoals maladaptieve schema’s, copingstijlen en hechtingstijlen. In lopend onderzoek wordt nu in kaart gebracht hoe dat zich verhoudt op het gebied van persoonlijkheidsproblematiek, welbevinden, en kwaliteit van leven. Niet alleen aan het einde van de behandeling maar ook zes tot 12 maanden later.
Patiënten ervaren na behandeling bij Scelta een betere kwaliteit van leven. Er is sprake van matige tot grote effecten (Cohen’s d = 0,66 – 1,88) waarbij het volgende geldt: Cohens d: <0,2=geen behandeleffect, >0,2=klein behandeleffect, >0,5=middelmatig behandeleffect, >0,8=groot behandeleffect, >1.3=zeer groot behandeleffect.
SF-36 (Quality of Life Short Form-36)
Bij de start van de behandeling en vervolgens na 3, 6, en 9 maanden (einde behandeling) en na 6 en 12 maanden na het beëindigen van de behandeling (follow-up).
Er wordt een samenhang verondersteld tussen vermindering van de klachten en een verbetering van de kwaliteit van leven. Wij zijn op dit moment bezig met een meta-analyse om dit in kaart te brengen zodat we duidelijker de relatie met de klinische effecten kunnen beschrijven.
Bij Scelta Apeldoorn wordt op verschillende momenten aan de patiënten en/of naasten gevraagd hoe zij de zorg ervaren en welke verbeteringen zij nog zien. Daarnaast wordt aan het einde van de behandeling de tevredenheid gemeten aan de hand van de CQ-Index.
herstel, welbevinden, levensverhalen
tel.nr. 053-4899180
Beeldend therapeut
.
Klinisch Psycholoog, Psychotherapeut
Onderzoek met de titel “Sense-IT” richt zich op de inzet van fysiologische metingen en feedback via draagbare techniek binnen de klinische dialectische gedragstherapie ter verbetering van het vermogen tot emotieregulatie bij borderline persoonlijkheidsstoornissen.
Onderzoek met de titel “Levensverhalen bij cliënten met persoonlijkheidsstoornissen” richt zich op de therapeutische werking van het herschrijven van het eigen levensverhaal op het psychologisch functioneren en sociaal en maatschappelijk herstel.
Medewerkers van Scelta dragen actief hun kennis over door workshops en presentaties te geven, te publiceren en trainingen en onderwijs geven.