GGzE
VIBE is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van buitengewone ervaringen en psychosen. Zowel voor mensen van 15-35 jaar die een verhoogd risico hebben om een eerste psychose te ontwikkelen. Als patiënten van 12-60 jaar die in de afgelopen 3-5 jaar een eerste psychose hebben meegemaakt.
Hoofd- en sublocatie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven
Telefoon
VIBE is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van buitengewone ervaringen en psychosen. Zowel voor mensen van 15-35 jaar die een verhoogd risico hebben om een eerste psychose te ontwikkelen. Als patiënten van 12-60 jaar die in de afgelopen 3-5 jaar een eerste psychose hebben meegemaakt.
Patiënten met een strafrechtelijk juridische kader en patiënten waarbij andere psychiatrische diagnosen veel meer op de voorgrond staan en eerst behandeling behoeven.
Bij patiënten tussen de 15-35 jaar die op de screeningslijst Prodromal Questionnaire (PQ-16) hoog scoren, wordt een uitgebreid diagnostisch interview (CAARMS) afgenomen om vast te stellen of de patiënt buitengewone ervaringen heeft al een psychose heeft ontwikkeld. Wanneer er buitengewone ervaringen zijn, wordt vanuit het EDI team aanvullende behandeling aangeboden. De patiënt blijft in behandeling op de afdeling waar hij binnengekomen is.
Het VIP-team behandelt patiënten met een vroege psychose.
Bij patiënten tussen de 15-35 jaar die zich aanmelden bij GGzE direct en bij GGzE Kinder- en Jeugdpsychiatrie wordt de screeningslijst Prodromal Questionnaire (PQ-16) afgenomen. Wanneer een patiënt hoog scoort, wordt een uitgebreid diagnostisch interview (CAARMS) afgenomen om vast te stellen of er sprake is van buitengewone ervaringen met invloed op het functioneren of van een psychose.
In het VIP-team wordt psychiatrische, (neuro)psychologische en somatische diagnostiek gedaan. Er is ook veel aandacht voor de context en de naasten van de patiënt.
Er wordt niet alleen naar het psychospectrum onderzoek gedaan, maar ook naar eventueel andere psychische klachten. Er wordt gebruik gemaakt van elektronische zelfmonitoring, waarbij patiënten zelf hun emotionele ervaringen bijhouden in verschillende situaties op verschillende tijdstippen van de dag.
Binnen VIBE wordt via 3 verschillende teams diagnostiek gedaan: door het EDI-team, het VIP-team en het consultatieteam (voor in- en externe partijen).
Patiënten die een eerste psychose hebben gehad.
Psymate is een app waarmee patiënten zelf hun dagelijkse gevoelens en ervaringen registreren zodat patronen in stemming, symptomen en gedrag, alsook de situatie waarin deze voorkomen, inzichtelijk worden.
De PsyMate app wordt ingezet bij de diagnostiek en als onderdeel van nieuwe behandelingen die onderzocht worden zoals Acceptance Commitment Therapie (feedback, opdrachten via de Psymate).
Verwacht wordt dat de Psymate ondersteunend is als diagnostisch instrument en ingezet kan worden bij verschillende psychologische behandelingen.
De werkzaamheid van de Psymate app wordt onderzocht in de INTERACT studie. Dit is een onderzoek naar Acceptance Commitment Therapy (ACT) bij mensen die een verhoogd risico lopen een psychose te ontwikkelen en patiënten met een eerste psychose. ACT wordt vergeleken met CGT, de huidige standaardbehandeling. Resultaten worden in de eerste helft van 2019 verwacht.
Patiënten die antipsychotica gebruiken.
'Dose-finding’ oftewel dosisoptimalisatie is een innovatieve vorm van medicatie-optimalisatie die binnen GGzE wordt uitgevoerd.
Het omvat een veilige manier om de dosis te verminderen of helemaal afbouwen, of om het juiste ‘tipping point’ te vinden waarbij bijwerkingen ontstaan. Reductie van medicatie wordt gedaan met behulp van taperingstrips (veel kleinere stappen dan met de bestaande deeltabletten). Daarbij wordt zelfmonitoring via de PsyMateapp ingezet om subtiele veranderingen in symptomen en functioneren in een vroeg stadium te kunnen detecteren.
Shared-decision making rondom dosisoptimalisatie bevorderen.
Onderzoek naar continuering versus afbouw en de gewenste duur van antipsychoticagebruik vindt plaats op groepsniveau binnen een grote landelijke RCT (Hamlett studie). VIBE neemt deel aan deze landelijke RCT en M. Marcelis is als Principal Investigator daarin betrokken. Daarnaast vindt lokaal in GGzE effectiviteitsonderzoek plaats naar dosisoptimalisatie van antipsychotica op N=1 niveau alsook op het geaggregeerde niveau van 30 N=1 studies, uitgevoerd onder PsyMate zelfmonitoring.
De behandeling wordt 3 jaar nadat de klachten begonnen zijn gestopt of als de klachten langdurig in remissie zijn en de patiënt geen hulpvraag meer heeft.
Patiënten worden verwezen naar
- de huisarts wanneer er vervolgzorg door de eerstelijnsgezondheidszorg nodig is
- een FACT-team wanneer er recidiverende klachten zijn en langerdurende behandeling nodig is
- de Boei GGZE wanneer alleen begeleiding nodig is
Vanaf 2015 tot 2018 zijn 172 cliënten uitgestroomd.
- 33 cliënten (19%) stroomden uit naar GGzE FAC
- 83 (33%) stroomden uit naar de huisarts
- 56 cliënten stroomden op een andere manier uit [reden uitstroom onbekend, verhuizing, uitstroom naar andere afdeling binnen GGzE, uitstroom naar een andere ggz-instelling, zorgvermijding, niet aangehaakt.
De afdeling heeft veel expertise opgebouwd in het behandelen en begeleiden van mensen met een psychose en buitengewone ervaringen. Bij VIBE kun je terecht voor een second opinion. Een aanvraag kan ingediend worden door dit aanmeldformulier in te vullen.
dr. M. Marcelis is psychiater en gespecialiseerd in biologische en psychologische etiologische mechanismen van (vroege) psychosen en in nieuwe interventies zoals vroegdetectie, dosisoptimalisatie, zelfmonitoring interventies.
VIBE heeft verschillende doelen:
- hulp bieden aan patienten met impactvolle buitengewone ervaringen
- voorkomen dat mensen met buitengewone ervaringen een psychose ontwikkelen
- behandelen van patienten met een eerste psychose
- voorkomen dat patiënten die een eerste psychose hebben gehad opnieuw een psychose krijgen
De volgende klinische effecten worden door de afdeling bereikt
- 40% verbeterd
- 52% onveranderd
- 8% verslechterd
Deze data hebben alleen betrekking op de patiënten die een eerste psychose hebben gehad.
Klinische effecten zijn gemeten met de Health of the Nation Outcome Scale [HoNOS; Mulder et al., 2001; Wing et al, 1998) die als ROM-meting is afgenomen. Als uitgangspunt zijn de baseline en de laatste meting genomen, op basis waarvan een Delta-T score is berekend. De HoNOS is alleen meegenomen wanneer ten minste 80% van de items is ingevuld.
Sinds kort gebruikt VIBE de OQ-45 als ROM-instrument in plaats van de HoNOS. Binnen de VIP-teams wordt met ingang van 2018 gebruik gemaakt van een multi-dimensionele ROM. Er worden reguliere retrospectieve vragenlijsten afgenomen (OQ45 en Mansa), elke 6 maanden een klinisch interview (PANNS) en er vinden in het dagelijks leven prospectieve metingen plaats. Zelfmonitoring met de PsyMate-app wordt eens per 3 maanden gedaan.
Kwaliteit van leven is tot op heden niet in kaart gebracht met vragenlijsten. Sinds kort wordt de Mansa (Manchester Short Assessment of quality of life) afgenomen om ook effectmetingen op het domein van kwaliteit van leven te kunnen doen. Bij jongeren zal een extra meting met de Kidscreen (Kidscreen Group Europe, 2006) gedaan worden om de effecten van de behandeling op kwaliteit van leven in kaart te brengen.
Deze vragenlijsten worden iedere zes maanden afgenomen.
Metingen VIP-teams
- 42% Zeer tevreden, boven verwachting
- 52% Tevreden, voldoet aan mijn verwachtingen
- 6% Voldoende, neutraal
Gespecialiseerd in biologische, psychologische en contextuele mechanismen en interacties van (sub)klinische psychose. Speciale aandacht gaat uit naar: gen/brein-omgevingsinteractie, weerbaarheids- en kwetsbaarheidsfactoren, man-vrouw-verschillen, gepersonaliseerde diagnostiek en behandeling via M-health (elektronische zelfmonitoring).
machteld.marcelis@ggze.nl of 040 2970302 / 040 2970327
Gespecialiseerd in de manier waarop mensen informatie verwerken (cognitie) en hun emoties reguleren en hoe dit samenhangt met psychische kwetsbaarheid en veerkracht. Haar onderzoek richt zich daarbij in het bijzonder op processen die een rol spelen bij kwetsbaarheid en veerkracht bij het ontwikkelen van een psychotische stoornis.
Gespecialiseerd in psychologische mechanismen en interventies bij vroege psychose.
Gespecialiseerd in stigma en destigmatisering, weerbaarheid, trauma, herstel, ervaringswerk, Mental Health First Aid, Experience Sampling Method en psychose.
Psychosespectrum: transdiagnostische mechanismen en gepersonaliseerde interventies.
Er lopen 6 promotieonderzoeken gericht op het verkrijgen van inzicht in het dagelijks leven van patiënten met psychosegevoeligheid of ander psychische aandoeningen. Er wordt onderzocht hoe psychotische ervaringen, stemming en de dagelijkse context elkaar beïnvloeden en hoe dit verandert in relatie tot (nieuwe) psychologische of farmacologische interventies. Deze kennis kan gebruikt worden voor het ontwikkelen van meer gepersonaliseerde zorg.
De afdeling geeft veel voordrachten op landelijke en internationale congressen.
Ook wordt nascholing georganiseerd voor vakgenoten over de innovaties (Psymate-zorgtoepassingen en dosisoptimalisatie bij anti-psychotica).