Karakter
De Zorglijn Autisme-ADHD is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van kinderen en jongeren in de leeftijd van 6-18 jaar waarbij een vermoeden is van (complexe) psychiatrische problematiek op het gebied van autisme, ADHD of een andere neurobiologische ontwikkelingsstoornis.
Hoofd- en sublocatie
Reinier Postlaan 12
6525 GC Nijmegen
Delta 1a
6825 ML Arnhem
Koopmanslaan 31-6
7005 BK Doetinchem
Prinses Beatrixlaan 25
4001 AG Tiel
Klarinetstraat 4
5402 BE Uden
De doelgroep bestaat uit kinderen in de leeftijd van 6-18 jaar (met een uitloop naar 23 jaar) met een vermoeden van (complexe) problematiek op het gebied van autisme, ADHD of een andere neurobiologische ontwikkelingsstoornis, waarbij veelal sprake is van bijkomende problemen op meerdere terreinen zoals somatische problematiek, gezinsproblematiek of verslaving. Ook de ouders worden intensief bij het behandeltraject betrokken.
In de onderstaande situaties kan er geen diagnostiek of behandeling door de Zorglijn Autisme-ADHD plaatsvinden:
- Bij cognitieve problemen: Totaal IQ < 80;
- Bij gedragsproblemen die samenhangen/reactief zijn op (v)echtscheidingsproblematiek;
- Wanneer er primair sprake is van een agressieve gedragsstoornis (ODD of CD);
- Wanneer er primair sprake is van een hechtingsstoornis;
- Wanneer er primair sprake is van trauma, angst, depressie;
- Wanneer er primair sprake is van persoonlijkheidsproblematiek.
Om de tijdsbelasting voor het kind en de ouders tot een minimum te reduceren vindt het diagnostiektraject op 1 dagdeel plaats, waarbij altijd een kinderpsychiater/klinisch psycholoog en een GZ-psycholoog betrokken zijn. Het traject bestaat uit de volgende onderdelen:
- Het vooraf invullen van diverse vragenlijsten;
- Hetero-anamnese en gesprek met de ouders en het kind/jongere;
- Kinderpsychiatrisch/klinisch psychologisch onderzoek;
- Ontwikkelingsanamnese en klachtenanalyse;
- Lichamelijk onderzoek;
- Nabespreking met ouders (en jongere > 11 jaar);
- Tweede adviesgesprek op indicatie en in samenspraak met ouders.
Wanneer nodig vindt er na dit standaard diagnostiektraject aanvullende diagnostiek plaats:
- Contact met school;
- Intelligentie onderzoek (via Denkkracht);
- Neuropsychologisch onderzoek (via Denkkracht);
- Gezinsdiagnostisch onderzoek;
- ADOS;
- Observatie thuis of op school.
Het behandelaanbod van de Zorglijn Autisme-ADHD bestaat uit diverse ambulante behandelmodules, waaronder psycho-educatie, oudertraining, systeemtherapie en Farmacotherapie. Daarnaast biedt de Zorglijn nog een aantal specifieke behandelmodules:
- Behavorial Parent Training Groningen;
- Individuele training plannen en organiseren voor jongeren met ADHD;
- Mindfulness bij kinderen t/m 8 jaar;
- Incredible Years, voor ouders van kinderen tot 7 jaar met ADHD en gedragsproblemen;
- Dieet-interventie bij kinderen met ADHD van 5 t/m 12 jaar;
- Lichttherapie en bewegingstherapie bij ADHD vanaf 14 jaar;
- Pivotal Response Treatment (PRT) bij kinderen met ASS;
- EMDR bij ASS complex;
- Gedragstherapeutische oudertraining gecombineerd met executieve functietraining.
Kinderen van 5 tot en met 12 jaar met ADHD.
Gedurende een jaar volgen de kinderen een dieetbehandeling, dit kan een eliminatiedieet of een gezond gebalanceerd dieet zijn, dit wordt door toeval bepaald. Op individueel niveau wordt gekeken of het kind na 5 weken dieetbehandeling een voldoende afname van symptomen laat zien (minimaal 30%). Wanneer dit niet het geval is wordt de gebruikelijke zorg geboden.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat een dieetbehandeling mogelijk effectief kan zijn bij de behandeling van kinderen met ADHD. Bij deze innovatie worden de lange termijn effecten van dieetbehandeling onderzocht. Op basis hiervan wordt een beslissing genomen of een dieetbehandeling wordt opgenomen in het standaard behandelaanbod.
Deze innovatieve behandeling richt zich op kinderen van 3 tot en met 8 jaar met een autisme spectrum stoornis. Deze kinderen nemen van jongs af aan minder initiatief om contact te maken met anderen, waardoor natuurlijke leermomenten voor taalontwikkeling, gespreksvaardigheden en sociale regels minder aanwezig zijn.
De inzet van Pivotal Response Treatment (PRT), waarbij leermomenten worden opgezet binnen de bestaande behandeling. Hierbij wordt ook een robot (bestuurd door de therapeut) ingezet, waardoor kinderen mogelijk extra worden gemotiveerd om contact met anderen aan te gaan en initiatief te nemen.
Meer inzicht krijgen in de effectiviteit van PRT behandeling met en zonder de inzet van een robot om zo te komen tot een optimaal behandelaanbod voor kinderen met een autisme spectrum stoornis.
Deze behandeling vindt 1 keer per week plaats en bestaat uit 20 sessies van 30-45 minuten. De totale behandelduur bedraagt daarmee 5 maanden.
Na de diagnostiekfase wordt bepaald of een passende behandeling door de Zorglijn Autisme-ADHD mogelijk is. Tijdens het behandeltraject vindt iedere 3 maanden een evaluatie van het behandelplan plaats. Wanneer de behandeling het beoogde effect heeft bereikt, het kind aan zijn ontwikkelingstaken toekomt en de ouders voldoende in staat zijn om hierbij te ondersteunen dan wordt de behandeling afgesloten.
Na afronding van de behandeling worden patiënten naar de huisarts of naar een andere netwerkpartner in de ggz, medisch specialistische zorg of jeugdzorg doorverwezen.
Second opinions kunnen worden aangevraagd voor kinderen bij wie autisme en/of ADHD eerder is vastgesteld en waarbij sprake is van aanvullende vragen op het gebied van diagnostiek of een vastgelopen behandeling. Een second opinion kan worden aangevraagd via info.nijmegen@karakter.com.
ADHD met bijkomende complexe problematiek, waaronder somatische problematiek.
Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen in combinatie met hoog- en laagbegaafdheid.
Autisme, emotieregulatie en traumabehandeling.
Het vierde boegbeeld is Dr. M. (Mijnke) Jansen
Contactgegevens: m.jansen@karakter.com
Specialisatie: Klinische implementatie van richtlijnen en protocollen richting andere beroepsgroepen.
De resultaten van effectmetingen worden opgenomen in de behandelplannen. Voor patiënten vanaf 12 jaar en hun ouders is daarmee inzichtelijk in hoeverre het kind vooruitgang heeft geboekt op het gebied van zelfstandigheid en welbevinden. De scores worden besproken en zo nodig wordt de behandeling hierop aangepast.
De resultaten van de Kidscreen laten zien dat de kwaliteit van leven voor het merendeel van de kinderen niet sterk is veranderd na behandeling. Dit strookt echter niet met de perceptie van ouders die aangeven dat de behandeling naar tevredenheid wordt afgesloten. Het meetinstrument Kidscreen lijkt daarom geen geschikt instrument te zijn. De afdeling is een pilot gestart met het meetinstrument Y-OQ-30. De eerste resultaten laten middelgrote tot grote behandeleffecten zien, vooral wanneer de aanvangssituatie ernstig is.
Uit analyse van de Kidscreen is gebleken dat een behandelduur langer dan 1,5 jaar weinig toegevoegde waarde meer oplevert voor het kind; het grootste behandeleffect wordt in het eerste jaar bereikt. Daarom heeft de Zorglijn het SOLVE-project opgezet om bij patiënten die langer dan 2 jaar in behandeling zijn herdiagnostiek te verrichten.
Zowel ouders als jongeren vanaf 12 jaar wordt na afloop van het behandeltraject gevraagd naar hun tevredenheid over de zorgverlening. In 2018 gaven ouders de Zorglijn ADHD een 7,6; de jongeren gaven het rapportcijfer 8. De zorgverlening door de Zorglijn Autisme werd door ouders gewaardeerd met een 7,5 en door de jongeren met een 7,6.
ADHD en ASS.
Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen in combinatie met hoog- en laag begaafdheid.
Non-farmacologische interventies psychiatrische stoornissen bij het jonge kind.
TRACE: Treating ADHD with Care as usual versus an Elimination Diet.
Davinci: effectiviteit van Pivotal Response Treatment (PRT) om sociale en communicatieve vaardigheden te trainen bij kinderen.
Professionals van de Zorglijn verzorgen regelmatig voordrachten op nationale congressen en internationale congressen. Daarnaast zijn zij actief met kennisoverdracht d.m.v. vlogs, live-trainingen en gastonderwijs aan diverse professionals in het veld.