PTSS best practice adviezen: webinar en facstsheets over meetinstrumenten en intensieve behandeling

Welke vragenlijsten en intensieve behandelmogelijkheden zijn er voor PTSS? Tijdens het eerste webinar van samenwerkende TOPGGz-afdelingen in het netwerk Angst, Dwang en Trauma presenteerden experts dr. Suzy Matthijssen (Altrecht Academisch Angstcentrum), dr. Marieke van Meggelen (PsyQ Psychotrauma Haaglanden), dr. Manon Boeschoten (ARQ Centrum '45, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum), Lieke Kooij (Centrum voor trauma en gezin, Levvel) en Marieke De Keizer-Altink (Centrum voor trauma en gezin, Levvel) best practice adviezen voor meetinstrumenten voor screening, diagnostiek en monitoring.

“De impact van PTSS en het risico op chroniciteit indien onbehandeld maakt adequaat screenen en diagnosticeren cruciaal om perspectief op herstel te kunnen bieden.” (Manon Boeschoten)

De adviezen zijn ook beschikbaar als factsheet. Er is er een voor kinderen en jeugd en een voor volwassenen. Daarnaast is een overzichtskaart gepresenteerd met daarop de intensieve behandelprogramma’s voor PTSS bij TOPGGz-afdelingen.

"Het grote voordeel van intensief behandelen is dat je minder drop-out hebt en dat mensen eerder van hun klachten af zijn doordat de sessies sneller op elkaar plaats vinden. Ook kunnen patiënten veel minder makkelijk vermijden." (Suzy Matthijssen)

Met ruim 250 aanmeldingen van professionals uit alle echelons van de ggz en enthousiaste reacties van de deelnemers voorzag het webinar duidelijk in een behoefte. Later dit jaar volgt een webinar over vragenlijsten en intensieve behandelprogramma’s voor Angst en Dwang, bij de lancering van factsheets over deze onderwerpen.

De presentatie die tijdens het webinar werd getoond is beschikbaar als pdf.

Kijk hier het webinar terug.

Kaart intensief behandelaanbod PTSS

 

Donderdag heeft @ESGMogendorff het #TOPGGz-keurmerk tijdens twee feestelijke momenten uitgereikt aan @Altrecht Bipolair en @Rintveld. Beide afdelingen mogen het TOPGGz-keurmerk de komende vier jaar weer voeren. https://t.co/dM4WURELSshttps://t.co/og3ayzssxv
2 dagen geleden
Vers van de pers: de zomereditie van de #TOPGGz-nieuwsbrief! Boordevol nieuws van de TOPGGz-afdelingen, nieuwe toekenningen van het TOPGGz-#keurmerk, vaststelling van de nieuwe visitatiecriteria en nog veel meer. Lees 'm hier: https://t.co/yOtQt0LoXP.
6 dagen geleden
Het TOPGGz-bestuur heeft de nieuwe criteria en de nieuwe visitatieprocedure voor het #TOPGGz-keurmerk voor de periode van 1 januari 2023 tot 1 januari 2027 vastgesteld in de bestuursvergadering van 23 juni. Lees meer: https://t.co/UoQIvc6pjr
6 dagen geleden
GGZ Rivierduinen @eetstoornissen Ursula kreeg 23 juni het TOPGGz-keurmerk uitgereikt door @ESGMogendorff, directeur van de Stichting Topklinische GGz. Het keurmerk werd al eerder toegekend, maar vanwege de coronamaatregelen was de uitreiking uitgesteld. https://t.co/U3zi5lna2n
1 week geleden
Gisteren ontvingen het Korsakov Centrum en Centrum voor Neuropsychiatrie (@VvGinformatie) het TOPGGz-keurmerk. Dr. Ellen Wingbermühle (Centrum voor Neuropsychiatrie) en dr. Gwenny Janssen (Korsakov Centrum) namen het keurmerk in ontvangst. https://t.co/vkfNyAyUARhttps://t.co/SBKMv5ijpA
1 week geleden
Back to top