Topreferent netwerk Autisme

Het Topreferent netwerk Autisme is een samenwerkingsverband van TOPGGz-afdelingen gespecialiseerd in autisme.  Het netwerk ziet een rol voor zichzelf om bij te dragen aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor patiënten door versterking van het ggz-veld. Het Topreferent netwerk Autisme is aan de slag met uitkomstmeting en consultatie, advies en second opinion.

Uitkomstmeting

Autismespectrumstoornis (ASS) is een uiting van een variatie van de menselijke neurologie. Het is geen stoornis die over kan gaan. In de behandelkamer wordt de ASS zelf niet direct behandeld, maar de focus ligt op comorbide problematiek. Het behandeldoel is niet om het autisme te verhelpen, dus is het ook niet relevant om effectmeting hier op te richten. In een hoogspecialistische ASS-behandeling ligt de focus op het behandelen van bepaalde psychiatrische problematiek (bijvoorbeeld depressieve klachten) en het omgaan met de gevolgen daarvan, gegeven de ASS van de patiënt.

Het Topreferent netwerk Autisme wil instrumenten vinden die bij (multi)problematiek bij patiënten met ASS uitkomsten in kaart kunnen brengen en die als relevant ervaren worden door zowel de persoon met autisme als de professional.

Het lerend netwerk Bipolaire stoornissen werkt momenteel aan een vergelijkbaar doel. Het Topreferent netwerk Autisme zal in verbinding met hen verder bouwen op hun ervaringen.

Consultatie, advies en second opinion

Bij twijfel over een diagnose gaandeweg de behandeling, bij (vermoeden van) optredende comorbiditeit die interfereert met de behandeling of wanneer (opeenvolgende) behandelstappen niet tot het gewenste behandelresultaat geleid hebben, is consultatie dan wel second opinion bij collega-professionals met specifieke expertise op het terrein van de problematiek aangewezen. Vroegtijdige effectieve behandeling dankzij inbreng van kennis via consultatie kan toename van complexiteit van problematiek voorkomen. Ervaringen met consultatie en advies leren dat het de effectiviteit van behandelingen vergroot en leidt tot minder doorverwijzingen en verkorte behandelduur als resultaat. Consultatie draagt bovendien bij aan kennisvermeerdering van de consultatievrager. Immers, de overgedragen kennis blijft bij de consultatievrager en is zo ook voor diens andere patiënten nu en in de toekomst beschikbaar.

Het Topreferent netwerk Autisme wil (net als de Topreferente netwerken Eetstoornissen en Hardnekkige depressie) toewerken naar inhoudelijke randvoorwaarden voor gestructureerde, onderbouwde en geïmplementeerde werkwijze en herkenbare invulling van hun consultatie en adviesfunctie ten bate van patiënten en professionals in de ggz.

Lerend netwerk

Als netwerk van experts in complexe zorg faciliteert TOPGGz dit topreferent netwerk, net als de Topreferente netwerken voor Eetstoornissen en Hardnekkige depressie). De netwerken zijn lerende netwerken, waarbij de basishouding is: niet als individueel netwerk het wiel uitvinden maar (verder) bouwen op elkaars ervaringen. Daarbij wordt ook opgetrokken met het lerend netwerk Bipolaire stoornissen, dat door Akwa ggz wordt ondersteund.

De lessen van de Topreferente netwerken zullen een stevige basis vormen voor de start van topreferente netwerken rond andere doelgroepen/specialisaties in de komende jaren die TOPGGz graag faciliteert.

Deelnemende afdelingen

Zorginhoudelijk trekker: prof. dr. W.G. Staal

Instelling Afdeling
Dimence Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen (SCOS)

GGZ Breburg

PersonaCura, topklinisch Centrum voor Persoonlijkheids- en Ontwikkelingsstoornissen bij Senioren
Karakter Zorglijn Autisme-ADHD (Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen)
Lentis Autisme Team Noord-Nederland Groningen (ATN)
Mondriaan Topklinisch centrum voor ouderen met persoonlijkheidsstoornissen
Parnassia Groep Leo Kannerhuis
Parnassia Groep Sarr Autisme Rotterdam

 

De wens is om in de (nabije) toekomst ook de PUK’en met specialisatie op het gebied van autisme aan te laten sluiten.

Back to top